In beeld

Een missverkiezing voor holocaustoverlevenden

Stralend nam Rita Berkowitz de felicitaties in ontvangst. Gisteravond werd de 83-jarige vrouw in de noordelijke Israëlische stad Haifa gekroond tot Miss Holocaustoverlevende 2015.
Drie jaar geleden, bij de eerste editie, was er nog veel kritiek. De schoonheidswedstrijd zou de nagedachtenis aan de zes miljoen tijdens de Holocaust omgekomen Joden banaliseren, zo klonk het.
Reuters / Amir Cohen
Maar de organisatie, een groep die de naar schatting 189.000 Holocaustoverlevenden in Israël financieel steunt, wijst op de positieve effecten. Zo zou de missverkiezing eraan hebben bijgedragen dat Holocaustoverlevenden niet uitsluitend worden gezien als zielige rolstoelberijders. Inmiddels lijkt de kritiek op de wedstrijd verstomd. Op de foto oud-winnares Hava Hershkovits (82) in de make-up.
Reuters / Amir Cohen
Rita Kasimo Brown (leeftijd onbekend), backstage bij de kapper.
EPA / Abir Sultan
Sarah Israel (85).
Reuters / Amir Cohen
Net als bij elke andere missverkiezing krijgen de deelnemers een sjerp om.
EPA / Abir Sultan
Rivka Kushnir (85), wacht om op te komen.
Reuters / Amir Cohen
Holocaustoverlevenden hebben het niet altijd gemakkelijk in Israël. Ze krijgen maandelijks minimaal 500 euro van de staat, maar dit geldt alleen voor degenen die vóór 1953 naar Israël zijn geëmigreerd.
Reuters / Amir Cohen
Eerder dit jaar berichtte het Israëlische dagblad Haaretz dat bijna een kwart van de overlevenden onder de armoedegrens leeft. Wellicht kan de missverkiezing ook op die situatie de aandacht vestigen.
EPA / Abir Sultan
Sara Israel werd uitgeroepen tot ‘queen of gems’.
EPA / Abir Sultan
De winnares van dit jaar, de 83-jarige Rita Berkowitz.
EPA / Abir Sultan