Ministerie Justitie lichtte Kamer verkeerd in over ICT-project Radar

Het ministerie van Veiligheid en Justitie. Foto ANP / Martijn Beekman
Het ministerie van Veiligheid en Justitie. Foto ANP / Martijn Beekman

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer weer verkeerd geïnformeerd over het omstreden automatiseringsproject Radar. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Dijkhoff gisteravond naar de Kamer heeft gestuurd.  

De bouw van Radar, dat automatisch signalen van mogelijke fraude met bijvoorbeeld faillissementen moet genereren, is al jaren een hoofdpijndossier voor het ministerie. Uit een reconstructie van deze krant deze zomer bleek dat het ministerie rommelde met de aanbestedingsregels, tegen het advies van de bedrijfsjurist in.

De ICT-leverancier Capgemini, die Radar moest bouwen, wist na drie jaar geen werkend systeem te leveren, tot ontevredenheid van het ministerie. Justitie ontbond het contract in het geheim en eiste een schadevergoeding. Ondertussen meldde de toenmalige minister Opstelten aan de Kamer dat „de gedane investeringen vruchten begonnen af te werpen” en dat de samenwerking met leveranciers werd „geoptimaliseerd”. Vervolgens gunde het ministerie de verdere ontwikkeling van Radar in het geheim aan Sogeti, een zusterbedrijf van Capgemini.

Lees ook: Justitie was gewaarschuwd voor mislukt ICT-project en Ministerie van wensdenken

In antwoord op Kamervragen naar aanleiding van deze reconstructie meldde Dijkhoff eerder dat er hiervoor in totaal 2,5 miljoen euro aan Capgemini werd betaald. Maar uit de brief van gisteren blijkt dat dat bedrag niet klopt. Dat is volgens de staatssecretaris het gevolg van een rekenfout, een verkeerd gelezen factuur en meerwerk dat niet was meegeteld. „Ik betreur deze fouten zeer en wil deze herstellen”, zo schrijft Dijkhoff. De werkelijke kosten liggen nog eens ruim 800.000 euro hoger. Ook blijkt dat er na de ontbinding van het contract nog eens 2,1 miljoen aan Capgemini is betaald voor verdere bouw en onderhoud van het systeem.

Het project staat symbool voor de vele structurele problemen bij de bedrijfsvoering van het ministerie. Vandaag behandelt de Kamer de begroting van Veiligheid en Justitie.

Lees ook: Het geld is schaars op Justitie. En problemen zijn er volop en De 7 plagen van het ministerie van Veiligheid & Justitie