Liever op cursus dan extra vakantie

Werknemers willen graag flexibele werktijden. En ruimte om zich te ontwikkelen.

Illustratie Tomas Schats
Illustratie Tomas Schats

Een auto van de zaak interesseert ze niet. Extra vakantiedagen hoeven ze niet. Training en ontwikkeling, dát is wat millennials willen. Adviesfirma PwC onderzocht welke secundaire arbeidsvoorwaarden deze generatie – personen die nu tussen de 18 en 34 zijn – het belangrijkst vindt. De conclusie: wie zijn jongste generatie werknemers tevreden wil houden, moet investeren in hun ontwikkeling en zelfontplooiing. Flexibele werktijden worden ook gewaardeerd.

De uitkomst sluit aan bij een jaarlijks, internationaal onderzoek van consultancybureau Universum, waaruit blijkt dat de groep vooral op zoek is naar zingeving en innovatie. Meer dan 240.000 studenten met verschillende studierichtingen beantwoordden vragen over hun ideale werkgever. Google, dat bekend staat om de goeie arbeidsvoorwaarden, scoort steevast hoog. Nederlandse millenials noemen daarnaast KLM, de Rijksoverheid en multinationals als Shell, Philips en Heineken als populaire werkgevers.

PwC deed eerder al uitgebreid onderzoek naar millennials. Wat maakt een werkgever aantrekkelijk voor deze generatie, vroeg het bureau. Bijna de helft van de Nederlandse millennials antwoordde: ’goede mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling’. Financiële prikkels en of het bedrijf wel ethisch verantwoord bezig is, vinden ze minder belangrijk.

Flexibele werktijden voor het eerst op één

En hoe zit het met werknemers uit andere leeftijdsgroepen? Uit het vorige week verschenen Arbeidsmarkt Gedrags Onderzoek van Intelligence Group blijkt dat flexibele werktijden voor het eerst als belangrijkste arbeidsvoorwaarde – buiten het salaris – wordt gezien. Het staat met 40 procent bovenaan. Vorig jaar stonden reiskostenvergoeding en pensioenregeling nog op de eerste en tweede plek, boven de flexibele werktijden. Sinds de crisis wordt van werkgevers en werknemers steeds vaker verwacht dat ze flexibel met werk omgaan, schrijven de onderzoekers.

De levensfase waarin iemand verkeert blijkt zeer bepalend voor waar hij of zij belang aan hecht. Zo is de pensioenregeling voor werknemers boven de 50 jaar veruit de belangrijkste arbeidsvoorwaarde, terwijl starters hier nauwelijks waarde aan hechten. Voor 50 procent van de studenten/scholieren is flexibel werken het belangrijkst, gevolgd door reiskostenvergoeding en studie- en opleidingsbudget.