Kolencentrale Borssele sluit vervroegd wegens incidenten

De kolencentrale sluit ruim een maand eerder de deuren dan gepland.

De kolencentrale van Borssele (links) is eerder dicht gegaan dan gepland. De kerncentrale mag nog tot 2033 blijven draaien.
De kolencentrale van Borssele (links) is eerder dicht gegaan dan gepland. De kerncentrale mag nog tot 2033 blijven draaien. Foto Marco de Swart / ANP

De kolencentrale in Borssele is sinds gistermiddag gesloten. Dat is ruim een maand eerder dan gepland. De centrale zou uiterlijk eind dit jaar dichtgaan, zoals is afgesproken in het in 2013 gesloten Energieakkoord.

Door de ernstige incidenten van de laatste tijd vindt de eigenaar, Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) het niet verstandig om de centrale nog langer open te houden. EPZ is eigendom van energiemaatschappij RWE en Delta.

Afgelopen weekeinde kwam een man om het leven toen hij in een kolentrechter van een transportband terechtkwam. Afgelopen september raakten vier mensen gewond tijdens ontploffingen en een brand in de biomassacentrale. Die centrale werd na de brand ontmanteld.

De incidenten hebben een zware wissel getrokken op de medewerkers, zegt EPZ-directeur Carlo Wolters tegen persbureau ANP. De meeste medewerkers hebben inmiddels een andere baan gevonden of hebben een regeling getroffen met het bedrijf over hun vertrek. Ongeveer 25 mensen worden begeleid naar een andere baan.

Nieuwe kolencentrales gaan wellicht ook dicht op termijn

Aan kolencentrales worden wettelijke rendementseisen gesteld. Dat betekent dat centrales zoals de kolencentrale in Borssele die niet duurzaam genoeg zijn, moeten worden gesloten. Maar Nederland heeft de afgelopen paar jaar ook nieuwe kolencentrales gebouwd. Toch wordt door overheid en producenten gekeken of ook deze nieuwe centrales misschien dicht gaan bleek een week geleden.