Israëlisch hof: transgender mag gecremeerd worden

De ouders van May Peleg wilden een orthodox-joodse begrafenis, tegen haar wil in.

Een ongedateerde foto van May Peleg
Een ongedateerde foto van May Peleg Foto Ofrit Assaf / AP

Het Israëlische hof heeft woensdag besloten dat May Peleg (31), zoals ze zelf wilde, gecremeerd mag worden. Dat meldt AP. De ultraorthodoxe ouders van de transgender wilden dat ze begraven zou worden: het jodendom laat geen crematie toe.

Eerder stelde een rechtbank de ouders al in het ongelijk, waarna die hoger beroep aantekenden. Dat is nu afgewezen.

De beslissing van het hof is een overwinning voor transgenders en seculieren in Israël. Want de discussie wat belangrijker is, de joodse traditie of zelfbeschikking, is hiermee in het voordeel van zelfbeschikking beslecht, schreef onze correspondent Derk Walters dinsdag over het belang van deze zaak.

Niet respectvol

Peleg had, een dag voor ze op 14 november zelfmoord pleegde, vast laten leggen dat ze een crematie wilde. Met haar ouders had ze geen goede band, nadat ze een geslachtsverandering had ondergaan. Peleg vreesde dat er tijdens een begrafenis niet respectvol met haar om zou worden gegaan, omdat ze volgens de joodse wet nog altijd een man is.

Normaal worden joden in en buiten Israël binnen een dag begraven, of in ieder geval zo snel mogelijk. Ook onder seculiere Israëliërs is een crematie niet gebruikelijk.

Diep ongelukkig

May Peleg was een prominent figuur in de gay-scene in Jeruzalem en had een eigen bar. Derk Walters schrijft over haar:

“In haar afscheidsbrief toonde Peleg zich diep ongelukkig. Ze sprak over leven op straat, drugs, alcohol, verkrachtingen. Volgens vrienden leed ze er ook onder dat ze haar twee kinderen, van negen en tien, al twee jaar niet mocht zien. Haar ex-vrouw zou dat hebben verboden.”