Ik heb geen geld om er representatief uit te zien

Maurice Doorduyn (39) ontwerpt en verkoopt houten speelgoed onder de naam Ikonic Toys. Hij bedenkt producten, fotografeert voor de website en zoekt naar klanten. Met zijn vriendin en twee kinderen woont hij in Delft.

IN

‘Als ontwerper en vader van twee kinderen had ik al een tijd het idee dat het houten speelgoed dat nu wordt verkocht kan worden verbeterd. De houten treinen die worden gemaakt hebben geen bijzonder mooi design en veel onderdelen zijn van plastic. Wanneer je investeert in iets van hout wil je ook dat het lang meegaat. Dan is het handig dat het zo is ontworpen dat kinderen het op latere leeftijd ook nog interessant vinden. Toen mijn baan bij een fabrikant van museumsouvenirs eind 2014 ten einde kwam, besloot ik het zelf maar op te pakken.

„Inmiddels heb ik verschillende treinen en ontworpen en ook een racebaanvariant met raceauto’s gemaakt. De productie vindt plaats in China en Ikonic Toys wordt nu verkocht op meerdere plaatsen in Nederland. Ik heb verstand van ontwerpen, maar die verkoop vind ik wel lastig. Zo ontdekte ik pas later dat Ikonic Toys het beter doet in de hippe kinderwinkel dan in de ouderwetse speelgoedspeciaalzaak. Bij die laatste denken ze vaak: wéér een houten trein, terwijl ze in de hippere zaken mijn ontwerp vaak erg mooi vinden.

„Het is hard werken. Tot dusver heb ik mezelf nog geen loon kunnen uitbetalen, omdat ik pas sinds kort de voorraad binnen heb. Alle inkomsten gaan terug in het bedrijf en we leven van spaargeld en het inkomen van mijn partner. Voor haar is het misschien nog wel het spannendst, ze heeft er geen grip op en moet wachten totdat mijn zaak een succes wordt.”

UIT

‘Ik heb echt een paar nieuwe broeken en overhemden nodig om er representatief uit te zien, maar ik heb er geen geld voor. Doordat ik dit jaar geen inkomsten heb, hebben we flink moeten bezuinigen. We gaan niet meer uit eten, de krant komt alleen in het weekend nog op papier en boodschappen proberen we zo slim mogelijk te doen. Het is nog niet nodig om naar Aldi of Lidl te gaan, we halen nog steeds de meeste spullen bij Albert Heijn, maar ik heb de wekelijkse boodschappen wel van 140 euro naar 100 euro kunnen terugbrengen.

„Voor Sinterklaas halen we veel speelgoed van Marktplaats, zoals een doos Kapla-blokken van 20 euro die normaal 40 euro kost. Het geeft een goed gevoel als je daar iets moois vindt, het is tweedehands dus duurzamer en het scheelt geld. Ik vind het positief dat we nu bewuster met ons geld omgaan, je denkt twee keer na of je iets wel echt nodig hebt.

„Onhandig is het met tegenslagen zoals toen mijn fiets op station Delft was weggeknipt, omdat hij verkeerd stond. Ik moest hem in Den Haag ophalen en dat kostte me 25 euro.

„Laatst hebben we bezuinigd op ons koffiegebruik. We hadden een Nespresso-machine, maar dat kostte ons maandelijks 50 euro aan koffie. Daar kun je op den duur een mooie espressomachine van kopen, dus vroeg ik voor mijn verjaardag een financiële bijdrage en hebben we een mooi apparaat aangeschaft. Als er lekkere bonen in zitten is de koffie nog beter dan Nespresso.”