Huur je muziek

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: je koptelefoon huren inplaats van kopen

Bedrijf: Pelican House Oprichters: Tom Leenders (27) en Dorus Galama (28)

Snoertje van je koptelefoon kapot? Jammer joh, dat wordt een nieuwe kopen. De twee oprichters van Pelican House, allebei afgestudeerd als industrieel ontwerper aan de TU Delft, vinden dat onzin, zonde van het milieu en „pleuris duur”. Ze bedachten daarom hun eigen headphone: een over-ear koptelefoon die bestaat uit verschillende modules. Gaat er iets kapot, dan kun je het makkelijk vervangen zonder de hele koptelefoon weg te moeten gooien. Deze week haalden ze op crowdfundingsite OnePlanetCrowd genoeg geld (12.500 euro) op om de koptelefoons te gaan produceren.

Hoe werkt het?

Ze verhuren hun zelfontworpen koptelefoons voor vijf euro per maand. Je neemt een abonnement voor minimaal een jaar. De waarde van hun koptelefoon is ongeveer 250 euro, vinden ze zelf. Gaat er iets kapot, sturen ze dat onderdeel van de koptelefoon naar je op en kun je het simpel vervangen.

Hoe weet je of-ie goed is?

Natuurlijk vinden de oprichters het zelf een hoogwaardige, goede koptelefoon. Maar het zou ook nogal dom zijn om er slechte onderdelen in te stoppen: dan krijgen ze die onderdelen telkens terug, en kost het ze alleen maar geld.

Wat is het verdienmodel?

Ze hebben de koptelefoon zelf samengesteld uit verschillende onderdelen, en verdienen aan de verhuur. Er zijn nu zo’n 400 koptelefoons besteld, ze verwachten die in februari de eerste koptelefoons te kunnen leveren. Bestellen kan via de crowdfundingsite OnePlanetCrowd.