Huiveringwekkend mooi

Het ene moment gebruiken de zeven kinderen een uitgelepelde courgette als bootje, het andere moment werken ze hard mee aan de oogst van tomaten, radijsjes, pompoenen en prei. Hun moeder is zeer liefdevol voor haar kroost, vader lijkt ze vooral als goedkope arbeidskrachten te zien. Tegen zijn vrouw doet hij al even lomp.

De Franse film Y’aura t’il de la neige à Noël? (Zal het sneeuwen met Kerst?) uit 1996 wordt in een gerestaureerde versie uitgebracht. Regisseur Veysset volgt de seizoenen, van zomer naar winter, en vertelt haar verhaal vanuit het gezichtspunt van de kinderen, waardoor het even duurt voordat je de verhoudingen begrijpt. Vaststellen dat de film verstikkende patriarchale verhoudingen blootlegt, zou van Veyssets huiveringwekkend mooie debuut te veel tot een probleemfilm maken. In natuurlijk licht gedraaid, is het zowel een documentair verslag van het harde boerenbestaan als een ode aan een moeder die haar gezin beschermt tegen een akelige vader.