Hewlett-Packard ziet PC-verkopen verder instorten

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het eerder deze maand in twee delen opgesplitste Hewlett-Packard heeft het afgelopen boekjaar een lagere omzet geboekt. De verkopen van het 76 jaar oude bedrijf daalden voor de zestiende keer in de afgelopen zeventien kwartalen, schrijft Bloomberg.

De omzet van het voorheen zo succesvolle bedrijf in Silicon Valley daalde het afgelopen kwartaal met veertien procent in vergelijking met een jaar eerder. De PC heeft de strijd tegen de tablets en smartphones duidelijk verloren. Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig de telefoon om mail te checken en de sociale media bij te houden.

Begin deze maand is Hewlett-Packard opgesplitst in HP dat PC’s en printers maakt en Hewlett-Packard Enterprise (HPE) dat hardware en IT-diensten levert aan bedrijven. De vooruitzichten van Hewlett-Packard Enterprise zijn iets beter dan die van HP.

Toch probeert HP-topman Dion Weisler er de moed in te houden, want hij ziet dat zijn bedrijf ten opzichte van de concurrentie nog altijd goed presteert op de moeilijke PC en printer-markten:

“Both markets are and continue to be tough markets. We executed well in these tough markets.”

Om de kosten verder te drukken gaat HP versneld mensen ontslaan en is het nog op zoek naar andere posten waar op bezuinigd kan worden. Ook bij het afgesplitste HPE, dat zich richt op de zakelijke markt, daalde de omzet, maar dat kwam voornamelijk door negatieve wisselkoerseffecten.

Een echte drone voor veertien dollar

Voor kleine en volwassen kinderen liggen er deze kerst in de VS naar schatting een miljoen drones onder de kerstboom. Voor veertien dollar (13,12 euro) kun je al de Cheerson CX-10 kopen. Een mini-drone die in de handpalm van een kind past, geen camera heeft, maar wel de nodige kunstjes kan, schrijft Quartz.

In tegenstelling tot grotere drones kan deze kleine Cheerson met zijn plastic propellers weinig schade aanrichten. Het is daarmee een prima aankoop voor beginnende drone-piloten. Besturen moet je volledig zelf doen in tegenstelling tot geavanceerdere drones die automatisch kunnen stijgen en landen en ook een autopilot-functie hebben. De Cheerson kan ook een flip maken.

Enige nadeel volgens Quartz is dat de batterij al binnen een paar minuten leeg is. Maar aan de andere kant is-ie ook weer heel snel opgeladen. De Cheerson CX-10 is in elk geval één van de populairste drones bij Amazon.

Malware gevonden in betalingssystemen Hilton

Hotelketen Hilton heeft malware die uit is op creditcardgegevens aangetroffen in betalingssystemen. Uit onderzoek blijkt volgens Reuters dat de malware heel specifiek op zoek is naar namen van kaarthouders, het creditcardnummer, de veiligheidscode en de vervaldatum.

Maar Hilton benadrukt dat er geen adresgegevens of PIN-codes zijn buitgemaakt. De hotelketen roept klanten op hun bankrekening te controleren als ze tussen 18 november en 5 december 2014 of tussen 21 april en 27 juli van dit jaar hun creditkaart hebben gebruikt. Hoeveel creditcardhouders zijn getroffen is niet bekendgemaakt.

Vorige week liet de concurrerende hotelketen Starwood Hotels&Resorts ook al weten te zijn getroffen door malware. Bij Starwoods gaat het om 54 hotels in Noord-Amerika.

    • Arjan Meesterburrie