Haasbroek adviseert staats-tv Suriname

Journalist Nico Haasbroek, oud-hoofdredacteur van NOS Nieuws, is door de Surinaamse regering-Bouterse ingehuurd om de staatszenders en de voorlichtingsdienst te onderzoeken en te adviseren.

Volgens het Surinaamse dagblad De Ware Tijd zal Haasbroek de boeken doorlichten en gaan lesgeven aan de medewerkers. Geen van de betrokken zenders was ingelicht over de visitatie. Haasbroek, inmiddels in Paramaribo, wil niet reageren.

De televisiezenders STVS en ATV en de radiozenders SRS en Radio Boskopu staan niet bekend als onafhankelijk. Vooral de programma’s van Clifton ‘Limbo’ Limburg worden ingezet voor propaganda en het zwartmaken van tegenstanders van Bouterse. Deze presentator is woordvoerder van de president en zit in de raden van toezicht van STVS en SRS.

Suriname viert vandaag het jubileum van veertig jaar onafhankelijkheid. Op 25 november 1975 werd het land officieel onafhankelijk van Nederland. President Bouterse voor wie Haasbroek nu werkt, heeft een moeizame verhouding met de Nederlandse pers en regering. Bouterse werd in Nederland bij verstek veroordeeld wegens drugshandel en is in eigen land hoofdverdachte in het door hemzelf opgeschorte Decembermoordenproces.

Nico Haasbroek (Amersfoort, 1943) begon samen met zijn tweelingbroer Jan in de jaren zestig bij de VPRO als anti-autoritaire rebel. Hij was correspondent voor de VARA in Bonn en New York, en hij gaf leiding aan de regionale omroep RTV Rijnmond.

In zijn journaaljaren (1996-2002) botste Nico Haasbroek met enige regelmaat met zijn redactie. In de dagen na de moord op Pim Fortuyn in mei 2002, stelde Haasbroek openlijk dat het journaal partijdig had bericht over de opkomst van de politicus. Mede hierom moest hij ruim twee weken na de moord vertrekken.

Sindsdien werkt hij als vrijgevestigd journalist, onder meer voor vakpublicatie De Nieuwe Reporter.