God heeft toch geen hekel aan homo’s

The New Yorker vertelt hoe Megan Phelps-Roper de haatzaaiende Westboro Baptist Church verliet, dankzij Twitter.

Demonstranten van de Westboro Baptist Church
Demonstranten van de Westboro Baptist Church Foto Jim Lo Scalzo / EPA

Het komt niet vaak voor, maar af en toe stappen er mensen uit de meest gehate kerk van Amerika. Een longread van de New Yorker legt dat proces vast van Megan Phelps-Roper, die de Westboro Baptist Church in 2012 verliet. Extra pijnlijk voor de kerk is dat zij de kleindochter is van oprichter Fred Phelps. Al zijn de meeste van de zo’n veertig leden eigenlijk allemaal familie.

De Westboro Baptist Church is een kerk uit de staat Kansas. Leden staan regelmatig bij begrafenissen van militairen te demonstreren. Die zijn volgens hen omgekomen omdat er homoseksualiteit voorkomt in Amerika en God Hates Fags, aldus de sekte.

Nederlanders en Twitter

Hoe kwam, Megan Phelps-Roper, die ook werd gevolgd voor een documentaire van de Brit Louis Theroux, tot haar beslissing? Een opvallende rol is daarbij weggelegd voor Twitter én voor een Nederlander.

Om het haatevangelie van de Westboro Baptist Church te verpreiden, werd Phelps-Roper in 2008 actief op Twitter. Met haar tweets, die bijvoorbeeld in 2009 de dood van Ted Kennedy toejuichten, maakte ze over het algemeen geen vrienden.

Wél goed contact onderhield ze met de Nederlander Pepijn Borgwat, die een documentaire maakte over de kerk in 2010. Totdat de kerk haar verbood nog met hem te tweeten.

Indie rock

Met een andere twitteraar, @F_K_A, maakte ze eerst ruzie over de standpunten van de Westboro Baptist Church. Maar de gesprekken werden persoonlijker. Phelps-Roper ging muziek luisteren die @F_K_A haar aanraadde. De verkeerde muziek, volgens de kerk, zoals indie rock. En vervolgens kwamen ook de argumenten van de twitteraar bij haar binnen.

Het duurde nog even voordat Phelps-Roper echt de kerk en haar familie verliet, maar de basis voor twijfel was gelegd. En zoals haar twitteraccount nu laat zien, heeft ze de haat inmiddels helemaal afgezworen.

Twitter avatar meganphelps Megan Phelps-Roper Most of my tweets are from Before, so I’m surprised + in love with my Twitter word cloud.😍 https://t.co/3we5j9agI9 https://t.co/UV4M75bshW

Lees hier de volledige longread van The New Yorker: Unfollow