Gemeente Amsterdam raakt 55 miljoen ‘tijdelijk’ kwijt

Niemand weet voorlopig waar het bedrag na een reorganisatie terecht is gekomen.

Het 'kwijtraken' van de 55 miljoen is niet de eerste financiële misser van de gemeente Amsterdam.
Het 'kwijtraken' van de 55 miljoen is niet de eerste financiële misser van de gemeente Amsterdam. Foto: Jerry Lampen / ANP

De gemeente Amsterdam is 55 miljoen euro ‘kwijtgeraakt’ door een grootschalige gemeentelijke reorganisatie en een nieuwe wijze van begroten. Dat meldt Het Parool vandaag.

Het geld is niet echt verdwenen; bij een herverdeling van 1,3 miljard euro van het gemeentelijk budget is van 55 miljoen niet duidelijk in welk potje het terecht is gekomen. De reorganisatie behelst het “opheffen van de stadsdelen, het samenvoegen van enkele diensten en een nieuwe wijze van administreren en begroten”.

De gemeente houdt vanavond een spoeddebat over de kwestie.

Eerdere financiële missers bij gemeente Amsterdam

Niet voor het eerst gaat de gemeente Amsterdam financieel de mist in. Zo werd in de eerste drie kwartalen van 2013 1,2 miljoen euro te veel overgemaakt aan veertig gesubsidieerde werkplaatsen. Datzelfde jaar maakte de gemeente door een fout 188 miljoen euro over aan woonkostenbijdragen in plaats van 1,88 miljoen.

Eerder dit jaar ontvingen bedrijven en burgers ten onrechte in totaal 580.000 euro aan dubbel betaalde facturen, scholierenvergoedingen en PC-bijdragen. Daarnaast zou door fouten bij het betalen van de omzetbelasting en loonbelasting in ten minste drie stadsdelen veel geld verloren zijn gegaan.