Geen goud voor Nederland bij WK dammen

Nederlandse Roel Boomstra en Jan Groenendijk weten hun laatste partij niet te winnen.

De Nederlandse dammer Roel Boomstra op het WK dammen enkele jaren terug.
De Nederlandse dammer Roel Boomstra op het WK dammen enkele jaren terug. Foto Koen Suyk/ANP

De Nederlanders Roel Boomstra en Jan Groenendijk hebben naast de wereldtitel dammen gegrepen. De Russische grootmeester Alexander Georgiev had in de negentiende en laatste ronde voldoende aan een remise om zijn voorsprong op de ranglijst te behouden.

De 22-jarige student Boomstra haakte als eerste af in de spannende eindstrijd. Hij kon in Emmen niet winnen van de Mongoliër Ganjargal Ganbaatar en eindigde daardoor op een gedeelde tweede plek met Groenendijk.

Kans op winst

De zeventienjarige Groenendijk had in de laatste ronde nog zicht op de wereldtitel maar moest daarvoor zijn wedstrijd winnen tegen de Fransman Arnaud Cordier. Hij lag lange tijd op koers voor partijwinst maar onder tijdsdruk maakte hij een fout en kwam niet verder dan remise.

Groenendijk behaalde in het toernooi zes winstpartijen en Boomstra vijf. De laatste dammer bleef echter ongeslagen, terwijl Groenendijk één nederlaag moest incasseren.

Lees ook ons portret van Jan Groenendijk:Denksporter op hippe gympen