Gambia verbiedt vrouwenbesnijdenis per direct

Het verbod komt na een grootschalige campagne van de Britse krant The Guardian tegen vrouwenbesnijdenis.

De president van Gambia (links) Yahya Jammeh, hier met de president van Taiwan in 2013.
De president van Gambia (links) Yahya Jammeh, hier met de president van Taiwan in 2013. Foto EPA

De president van Gambia Yahya Jammeh heeft een verbod op vrouwenbesnijdenis uitgevaardigd dat onmiddellijk van kracht wordt. Dat heeft de minister van Informatie Sherrif Bojang dinsdag bekendgemaakt, meldt persdienst AFP. Het is niet bekend wanneer het verbod in de wet vastgelegd wordt.

Volgens Bojang is de beslissing van de president onder meer gemotiveerd door de afwezigheid van een religieuze legitimatie voor de vrouwonvriendelijke praktijk bij de islam.

Het verbod komt na een grootschalige wereldwijde campagne van de Britse krant The Guardian tegen vrouwenbesnijdenis.

Straffen

President Jammeh waaschuwde ouders en lokale autoriteiten dat zij zullen worden bestraft als ze zich niet houden aan het verbod.

Bij het besnijden van vrouwen - vaak op jonge leeftijd - worden de clitoris en de schaamlippen verwijderd, wat kan leiden tot levenslange gezondsheidsproblemen, zoals bloedingen en infecties.

125 miljoen

Volgens Unicef zijn meer dan 125 miljoen vrouwen in Afrika en het Midden-Oosten besneden. In Gambia zou 76 procent van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar eraan onderworpen zijn, 56 procent al op 14-jarige leeftijd.

Jaha Dukureh, die een antibesnijdeniscampagne voerde in Gambia en daarbij gesteund werd door The Guardian, informeerde ministers in het land over de praktijk. Tegen de Britse krant zegt zij:

“Ik ben verbaasd dat de president dit heeft gedaan. Ik had dit in een miljoen jaar niet verwacht. Ik denk wel dat de president om de kwestie gaf, maar het gewoon nooit onder de aandacht is gebracht.”

Volgens Dukureh zou deze beslissing de president stemmen kunnen kosten, omdat hij het belang van vrouwen en meisjes voorop stelt. In 2016 zijn weer presidentsverkiezingen in Gambia.