Frankrijk: steun van 27 EU-lidstaten voor militaire acties

Het gaat volgens Defensieminister Jean-Yves Le Drian om “directe en indirecte” bijstand.

De Franse Defensieminister Jean-Yves Le Drian heeft gezegd dat de 27 medelidstaten van de EU hun "directe en indirecte steun" hebben toegezegd voor Franse militaire operaties in het buitenland.
De Franse Defensieminister Jean-Yves Le Drian heeft gezegd dat de 27 medelidstaten van de EU hun "directe en indirecte steun" hebben toegezegd voor Franse militaire operaties in het buitenland. Foto Olivier Hoslet/EPA

De 27 medelidstaten van de Europese Unie hebben directe of indirecte bijstand toegezegd bij Franse militaire operaties in het buitenland, zo heeft de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian woensdagavond gezegd, meldt persbureau AFP.

Het is nog niet duidelijk om welke vorm van assistentie het precies gaat. Het betreft volgens Le Drian voornamelijk steun aan Franse operaties in Syrië, maar ook andere gebieden worden niet uitgesloten:

“Elk van de 27 lidstaten heeft besloten Frankrijk bij te staan, zowel met directe steun in het Syrische strijdtoneel als indirecte steun in de Levant of op andere plekken waar Franse strijdkrachten actief zijn.”

Volgens de Defensieminister werd het besluit zonder al te veel morren genomen door de lidstaten:

“Europa voelt zich zeer betrokken bij de acties die nodig zijn om de IS-groepering te neutraliseren die verantwoordelijk zegt te zijn voor de aanslagen in Parijs.”

Hulp via artikel 42.7

Frankrijk zocht de hulp van de andere 27 EU-lidstaten na de aanslagen in Parijs op 13 november via het artikel 42.7 in het Verdrag van Lissabon. Daarin wordt gesteld dat lidstaten “met alle middelen in hun macht” een ander EU-land moeten helpen dat ten prooi valt “aan gewapende agressie”. Het is volgens Le Drian voor het eerst dat een land een beroep doet op deze specifieke passage.

Nederlandse bijdrage

Hoe de Nederlandse bijdrage er concreet gaat uitzien, valt volgens een Defensiewoorvoerder nog niet te zeggen. “Daarover is nog geen besluit genomen. Wij hebben al eerder alle steun toegezegd, maar op welke manier die bijstand zal plaatsvinden, daarover volgt komende weken meer duidelijkheid.”

Duitsland heeft aangeboden Frankrijk te ontlasten door 650 militairen naar Mali te sturen. Zij moeten daar een deel van het Franse werk overnemen. Het Verenigd Koninkrijk heeft aangeboden dat Frankrijk gebruik mag maken van zijn militaire basis op Cyprus om het aantal raketaanvallen tegen Syrië op te voeren.