Annemarie Jorritsma terug in hart van de VVD

Met Annemarie Jorritsma als nieuwe fractievoorzitter kiest de VVD in de Eerste Kamer voor „stevigheid en statuur”. Dat zei vicefractievoorzitter Helmi Huijbregts nadat de dertienkoppige fractie gisteravond unaniem voor Jorritsma had gekozen. Jorritsma – oud-vicepremier en tot twee maanden geleden burgemeester van Almere – noemde het zelf „niet de gedroomde start”. Zij krijgt deze baan nadat Loek Hermans drie weken geleden moest aftreden na een hard rechterlijk oordeel over zijn rol in het faillissement van thuiszorgmoloch Meavita.

„Ik ben nog een ‘jong’ Eerste Kamerlid”, zei Jorritsma (65), die in juni begon als senator en gisteren haar maidenspeech uitsprak. „Het fractievoorzitterschap is een enorme uitdaging.”

Jorritsma keert terug in het hart van de macht. Niet alleen is ze voorzitter van de grootste fractie in de senaat, ze maakt ook deel uit van het ‘kernteam’ van de VVD-top en schuift aan bij het wekelijkse partijoverleg met bewindslieden. Al is Jorritsma, zo zegt ze zelf, als burgemeester en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nooit echt weggeweest uit de landelijke politiek.

Ze moet als fractieleider meteen aan de slag om het kabinet te helpen het Belastingplan door de Eerste Kamer te krijgen. (NRC)