Er is weer meer wereldhandel, maar de omvang blijft dit jaar op een laag niveau

De omvang van de wereldhandel in goederen is in september gestegen met 0,5 procent ten opzichte van de maand augustus. Dat bleek gisteren uit de maandelijkse Wereldhandelsmonitor van het Centraal Planbureau (CPB). De lichte toename volgt op dalingen in juli en augustus (minus 0,4 respectievelijk minus 0,6 procent).

De wereldhandel groeit dit jaar nauwelijks. De eerste twee kwartalen van dit jaar was er zelfs een afname. In het derde kwartaal steeg de handel weer licht, met 1,1 procent, zo blijkt uit de CPB-cijfers.

Volgens de OESO, de organisatie van rijke landen, zal de tegenvallende handel zich vertalen in lagere economische groeicijfers. Eerder deze maand stelde de OESO haar raming van de groei van de wereldeconomie in 2016 naar beneden bij, van 3,6 naar 3,3 procent. Vanwege de dalende vraag naar internationaal transport maakte de Deense containervervoerder Maersk onlangs bekend 4.000 werknemers te zullen ontslaan.

Een belangrijke reden voor de kwakkelende handel is de economische groeivertraging in China. De Chinese import staat onder druk. Volgens cijfers van ING is het volume daarvan met 13 procent gedaald in het eerste kwartaal van dit jaar, om daarna weer iets op te veren. Vooral landen die grondstoffen exporteren naar China, zoals Brazilië, lijden daardoor verliezen. (NRC)