‘Ik wil de eerste zijn die optreedt als de Bataclan weer opent’

De band praat voor het eerst over de gebeurtenissen in de Parijse concertzaal Bataclan.

Een still uit het inteview dat de band Eagles of Death Metal gaf aan het Amerikaanse VICE. De leden barsten op enkele momenten gedurende het gesprek in tranen uit.
Een still uit het inteview dat de band Eagles of Death Metal gaf aan het Amerikaanse VICE. De leden barsten op enkele momenten gedurende het gesprek in tranen uit. Foto VICE/Youtube

De leden van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal hebben hun eerste interview gegeven na de gebeurtenissen in de Parijse concertzaal Bataclan. Bij een optreden van de groep kwamen op 13 november 89 mensen om het leven. De video van het gesprek met VICE staat nu online.

De band beschrijft wat er gebeurt wanneer de terroristen het theater binnenkomen en beginnen te schieten. Zo zegt gitarist Eden Galindo:

“Aanvankelijk dachten we dat onze geluidsinstallatie kraakte, maar al snel realiseerden we wat het was. We wisten niet of ze het op ons specifiek gemunt hadden.

Een deel van de band vlucht via een trap aan de achterkant van het gebouw. Bassist Matt McJunkins zit echter lange tijd opgesloten in een kamer:

“Vrijwel meteen nadat het schieten begon (…) rennen mensen het podium op om weg te komen uit de kogelregen. Ikzelf vlucht een kamer in met fans en barricadeer de deur met een stoel.”

Oog in oog met een schutter

Zanger Jesse Hughes rent na de eerste schoten naar de kleedkamer op zoek naar zijn vriendin.

“Ik open een deur naar de hal en zie een van de schutters. Hij draait zich om en richt zijn geweer op mij. De loop raakt de deurpost. Ik draai en ren naar de uitgang. Pas daar vind ik haar.”

Toekomst

Hughes praat in de video ook over de toekomst van de band. “Ik kan niet wachten om terug te keren. Ik wil de eerste band zijn die speelt als de Bataclan weer opent.”