Duitsland wil 650 militairen naar Mali sturen

Het is de eerste concrete toezegging voor extra militaire steun aan de Franse president François Hollande.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaart en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp (2e van links) tijdens hun bezoek vorig jaar oktober aan Kamp Castor waar het grootste gedeelte van de Nederlanders die deelnemen aan de VN-missie Minusma in Mali verblijven.
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaart en Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp (2e van links) tijdens hun bezoek vorig jaar oktober aan Kamp Castor waar het grootste gedeelte van de Nederlanders die deelnemen aan de VN-missie Minusma in Mali verblijven. Foto Evert-Jan Daniels / ANP

De Duitse regering wil tot 650 militairen naar Mali sturen om te helpen bij de VN-vredesmissie en om Frankrijk in de regio te ontlasten. Dat heeft de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, woensdag aangekondigd tijdens een zitting van de defensiecommissie van de Bondsdag:

“Wij willen en moeten aan de kant van Frankrijk staan en alles doen om hen in deze lastige situatie te helpen.”

Het mandaat zal binnenkort aan het Duitse parlement voorgelegd worden. Von der Leyen voegde toe dat ze daarnaast ook het aantal Duitse soldaten dat Koerdische strijders traint in Irak wil verhogen van 100 naar 150.

Nu 200 militairen

Op dit moment bevinden zich zo’n 200 Duitse militairen in Mali. Zij zijn geen onderdeel van de VN-vredesmissie Minusma, maar vooral van de opleidingsmissie van de Europese Unie die het Malinese leger traint. Bovendien zitten zij in het relatief veilige zuiden van het West-Afrikaanse land.

Met het sturen van de extra militairen zal Duitsland een bijdrage leveren aan het vredesakkoord tussen de rebellen in het noorden van het land en de Malinese regering.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Duitsland overweegt 650 man naar Mali te sturen om Frankrijk te helpen. Eerste concrete toezegging voor Hollande in moeizame diplomarathon.

Naast de VN- en EU-missie voet Frankrijk nog een derde missie uit in Mali. ‘Opération Serval’ is de enige missie in het land die jihadisten direct bestrijdt.

Diplomatie

Op dit moment probeert de Franse president François Hollande bij zijn bondgenoten steun te krijgen bij verschillende militaire operaties. Onze correspondent in Frankrijk, Peter Vermaas, schreef dinsdag al over deze diplomatieke tournee:

Maandag kwam de Britse premier Cameron naar Parijs. Dinsdag was Hollande bij Obama, woensdag dineert hij met Merkel en donderdag probeert hij in Moskou zelfs Poetin aan boord van een brede coalitie te halen.

De extra militairen van Duitsland is de eerste concrete toezegging aan de Franse president.

Bij de Nederlanders

De Duitse militairen gaan naar Gao, waar ook honderden Nederlandse militairen zijn gestationeerd. Zo’n 450 militairen nemen sinds het voorjaar van 2014 in Mali deel aan de VN-missie. De legers van Nederland en Duitsland zaten ook samen in Kunduz in het noorden van Afghanistan.