Drie uur ellende slaat murw

Filmer en fotograaf Yann Arthus-Bertrand maakt al jaren luchtfoto’s, fotoboeken en films die de mens bewust moeten maken wat hij zijn planeet aandoet: zie De aarde vanuit de hemel, Planet Ocean en Home. Nu verlegt hij zijn werkterrein naar mensen. In Human verwerkt hij honderden interviews met mensen van over de hele aarde, die hij thematisch monteert in blokjes over geweld, gender, (eer)wraak, homoseksualiteit, onderdrukking, uitbuiting en armoede. De gesprekspartners kijken recht in de camera, waarbij hun gezicht tegen een zwarte achtergrond is uitgelicht. Ter afwisseling zijn er door wereldmuziek begeleide luchtopnamen, de specialiteit van Arthus-Bertrand. De opbrengst van het 192 minuten durende Human gaat naar Vluchtelingenwerk Nederland.

Hoe indrukwekkend en waardig verteld ook, na een uur of twee raak je murw van zoveel ellende. De documentaire is ook (gratis en legaal) op een YouTube-kanaal te zien, in een nog langere versie. Tip: bekijk in kleine doseringen.