Ook strafrechtelijk onderzoek naar belastingontduiking door Volkswagen

Justitie in Duitsland is een onderzoek gestart naar belastingontduiking door autoproducent Volkswagen, in verband met het emissieschandaal dat in september aan het licht kwam. Volkswagen gaf begin november toe dat de uitstootgegevens van kooldioxide van zo’n 800.000 voertuigen niet klopten. Dat had geen effect op de belasting die Volkswagen zelf betaalde, maar wel op de belastingheffing van de eigenaren van de auto’s. Officier van Justitie Birgit Seel liet weten dat het onderzoek is gericht op vijf werknemers van Volkswagen, maar wilde de namen van deze personen niet noemen. In Duitsland kunnen alleen individuen schuldig worden bevonden voor het plegen van een strafbaar feit, geen bedrijven. Volkswagen heeft al 2 miljard euro opzijgezet om de kosten van het emissieschandaal te dekken, ook voor het aanvullen van eventueel te weinig betaalde belasting. (NRC)