Demonstraties in VS na beelden dood zwarte tiener

De autoriteiten in Chicago hebben zich lang verzet tegen het vrijgeven van de video.

Een screenshot van de vrijgegeven video van 20 oktober 2014.
Een screenshot van de vrijgegeven video van 20 oktober 2014. Foto AP, via de Chicago Police Department

Een vrijgegeven video van een blanke agent die een zwarte tiener doodschiet, heeft in de Amerikaanse stad Chicago dinsdagavond tot protesten geleid. De agent werd enkele uren daarvoor aangeklaagd op verdenking van moord. Vorig jaar oktober zou hij zestien keer op de 17-jarige Laquan McDonald hebben geschoten, die na de eerste schoten al op de grond lag.

De autoriteiten in Chicago hebben zich lang verzet tegen het vrijgeven van de video. Volgens hen zou het vrijgeven van de beelden het onderzoek verstoren. Een rechter bepaalde dat de opname van de fatale politieactie openbaar gemaakt moest worden. Het onderzoek werd toen snel afgerond en een aanklacht werd direct bekendgemaakt.

Demonstraties

De burgemeester van Chicago, de politie en de familie van het slachtoffer maanden direct na de aanklacht inwoners van de stad tot kalmte. Zij vreesden vergelijkbare protesten als vorig jaar na de dood van jonge zwarte mannen in Baltimore en Ferguson (Missouri) door politievuur.

Toch gingen honderden mensen vlak daarna de straat op. Ze blokkeerden onder andere het verkeer. Sommigen omcirkelden politiewagens op een kruispunt en scandeerden “16 shots“. Kleinere groepen demonstranten werden op Michigan Avenue door agenten gestopt. De demonstranten keerden om, maar later werd er een demonstrant opgepakt, wat even tot grote onrust leidde, zo meldt AP. Bij een politiebureau hielden agenten de toegang tot het gebouw dicht.

De video

Het relevante gedeelte van de opname duurt slechts 40 seconden. Laquan McDonald loopt op een bijna verlaten vierbaansweg, waar politiewagens stoppen. Hij jogt weg. Als twee agenten uit de auto komen en hun pistool trekken, steekt hij schuin over. Bijna direct daarna lijkt een van de agenten te vuren van dichtbij. McDonald draait zich om en valt op de grond.

De politieauto met de dashboardcamera rijdt dichterbij. De agenten zijn niet meer te zien binnen het frame. In beeld ligt McDonald op de grond, terwijl een agent blijft schieten. Op het laatste moment schopt een agent iets uit de hand van de jongen.

Let op: onderstaande beelden kunnen schokkend zijn (omschreven passage vanaf 5:10).

De politie zegt dat McDonald een mes bij zich had. Op de plaats van het delict werd een mes gevonden. Bij de autopsie werd de hallucinerende drug PCP in zijn lichaam aangetroffen.

Chicago heeft de familie van McDonald eerder dit jaar 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) schadevergoeding betaald.

Bedreigd

De 37-jarige agent is de eerste in Chicago in decennia die aangeklaagd is wegens moord tijdens diensttijd. De agent verdedigde zich door te zeggen dat hij zich bedreigd voelde door McDonald. Op de beelden is weinig te zien van die bedreiging. Hij was de enige van de zeker acht agenten ter plaatse die schoten heeft gelost. Hij riskeert 20 jaar gevangenisstraf.