De wereld door de ogen van een ‘tijdreiziger’ uit 1975

De Amerikaan Otis Johnson komt na een gevangenisstraf van 44 jaar in een compleet nieuwe samenleving.

Otis Johnson was 25 jaar toen hij de gevangenis in ging
Otis Johnson was 25 jaar toen hij de gevangenis in ging Al Jazeera

Hoe is het om de buitenwereld na 44 jaar pas weer te zien? Otis Johnson ging op 25-jarige leeftijd de gevangenis in. Vorig jaar, op 69-jarige leeftijd, kwam hij vrij. Al Jazeera publiceerde een korte film over de Amerikaan.

Johnson moet nog flink wennen. Als een soort buitenaards wezen wandelt hij rond op Times Square. Hij verbaast zich over van alles, zoals de “telefoondingen” die mensen massaal in hun oren dragen. “Werken ze allemaal bij de CIA of zo?” Het valt hem op dat sommigen alleen naar hun telefoon lijken te kijken en niet naar de weg. “Hoe doen ze dat?”, zegt hij.

In de supermarkt vergaapt de ex-gevangene zich aan de ruime keuze aan producten. “Ik eet en drink andere dingen dan vroeger,” zegt Johnson. Zoals drankjes in “grappige” kleuren. Hij is verheugd om te zien dat Skippy’s, een merk pindakaas, de tand des tijds heeft overleefd.

Poging tot moord

Johnson werd opgepakt voor poging tot moord op een politieagent. In de korte documentaire laat hij daar verder weinig over los, behalve dat hij schuldig is. Na zijn vrijlating kreeg Johnson alleen wat documenten, 40 dollar en twee kaartjes voor de bus mee. Hij leunt nu op een non-profitorganisatie die huizen verzorgt voor ex-gevangenen in de New Yorkse wijk Harlem.