Brussel gaat weer naar school

De terreurdreiging in Brussel is er nog steeds. Maar scholen en metro zijn weer open, onder politietoezicht.

Een politieagent staat voor de ingang van een Brusselse school. Scholen in de stad waren twee dagen gesloten door de terreurdreiging. Vanmorgen heropenden ze.
Een politieagent staat voor de ingang van een Brusselse school. Scholen in de stad waren twee dagen gesloten door de terreurdreiging. Vanmorgen heropenden ze. Foto Yves Herman / Reuters

‘Er is één politieauto even langs gekomen. ‘Alles goed?’, vroegen de agenten, en toen reden ze weer weg. Daarna niet meer gezien.”

Ivan, onderwijzer aan de basisschool Claire Joie in de Brusselse gemeente Etterbeek, vangt de laatkomers op aan de schoolpoort. Het is iets na half negen.

Claire Joie is één van de bijna 800 onderwijsinstellingen in het Brusselse gewest die de afgelopen dagen dicht bleven wegens de maximale terreurdreiging in de Belgische hoofdstad. Nu zijn ze weer open. Terreurdreiging of niet, „we moeten terug naar een normaal leven”, vindt de Belgische premier Charles Michel, die extra politie-inzet rond scholen beloofde. Driehonderdduizend leerlingen en studenten gingen vanochtend weer naar school. 35 van de 69 metrostations zijn weer open.

Is de vrees voor terreur dan weg? De klopjacht op ‘Parijs’-terrorist Salah Abdeslam, afkomstig uit de Brusselse gemeente Molenbeek, duurt voort. Politieacties – huiszoekingen en arrestaties – leverden voorlopig weinig op. En sinds gisteren is bekend dat ook een handlanger van Abdeslam, de Molenbeekse Mohamed Abrini, voortvluchtig is. Het stelt de Belgische veiligheidsdiensten voor een nieuwe uitdaging. Toch besloot de regering de stad ‘van het slot’ te halen.

„Maximale inzet voor maximale veiligheid”, beloofde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gisteren toen hij zijn aanpak presenteerde: tweehonderd agenten en militairen op metrostations, driehonderd agenten voor de bewaking van scholen. Wegens gebrek aan capaciteit werden politiekorpsen net buiten Brussel gevraagd om te helpen, maar daartegen bestond bij die korpsen veel weerstand. „Waarom Etterbeekse scholen helpen beschermen, als we agenten tekortkomen voor onze eigen scholen”, zegt de burgemeester van randgemeente Overijse in de krant De Standaard. Voor de extra inzet zijn vandaag uiteindelijk agenten vanuit uithoeken in Vlaanderen en Wallonië naar Brussel overgebracht.

In de Moutstraat, hartje Brussel, zijn vier scholen gevestigd. De bordjes ‘ecole fermée’ en de aanplakbiljetten met informatie over de veiligheidssituatie zijn dinsdagnacht verwijderd. Op de smart school-website van het Maria-Boodschaplyceum staan instructies voor leerlingen en ouders: „Kom rechtstreeks van huis naar school en vermijd rondhangen in de omliggende straten.” Leerlingen die ziek worden, moeten op school blijven tot het einde van de lesdag.

„Jammer dat op een plek waar jongeren leven en studeren dit nu allemaal gebeurt, maar het moet”, zegt Annick Stie, directrice van het Maria-Boodschaplyceum, de avond ervoor op het VRT-journaal. Of ze er vertrouwen in heeft? „Men heeft mij toegezegd dat politie op straat zal surveilleren.” Maar op veel scholen, gevestigd in de Brusselse politiezone Montgomery, was er dinsdagavond nog steeds onduidelijkheid over de politie-inzet. „We kunnen ons daarom voorstellen dat u uw kind toch maar thuis houdt”, mailt een school ’s avonds naar ouders.

In een ‘lockdown procedure’-lijst instrueert een school verderop in Brussel waarop de leerkrachten minimaal moeten zijn voorbereid. In geval van terreuralarm: „Klas op slot, desnoods deur barricaderen met een bank.”

„Wat was het allemaal waard, die instructies en beloofde extra politie?” vraagt leraar Ivan zich af aan de poort van basisschool Claire Joie. De laatste leerlingen zijn gearriveerd, hij gooit de deur in het slot. „Allemaal folkloristische, loze praatjes”, lacht hij. „Bezorgde ouders vroegen me: ‘Meester Ivan, waar is nou die politie?’ Ik weet het ook niet. Bizar.”