VS-aanval op Afghaans ziekenhuis was ‘misverstand’

De Amerikaanse militairen leunden zwaar op de fysieke beschrijving van de locatie.

De kliniek van Artsen zonder Grenzen in Kunduz die gebombardeerd werd.
De kliniek van Artsen zonder Grenzen in Kunduz die gebombardeerd werd. Foto AZG/ANP

Degenen die betrokken waren bij de aanval op het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan vorige maand, zijn op non-actief gesteld. Persbureau AP meldt dat op basis van de uitspraken van Amerikaanse generaal John Campbell.

Op een persconferentie in de Afghaanse hoofdstad Kabul vanmiddag zei Campbell dat men een vervolgonderzoek nu de disciplinaire acties gaat vaststellen tegen de verantwoordelijken.

Uit het Amerikaanse onderzoeksrapport over de aanval, dat AP vanmiddag verkreeg, blijkt dat het ziekenhuis verkeerd werd beoordeeld als potentieel doel en werd aangezien voor een locatie die de Talibaan hadden overgenomen. Uit het rapport zou blijken dat de piloten van het gevechtsvliegtuig zwaar leunden op de fysieke beschrijving van de locatie die was verstrekt door de Afghaanse troepen.

Er zouden geen aanwijzingen zijn gevonden dat het ziekenhuis met opzet werd gebombardeerd terwijl de Amerikaanse militairen wel wisten dat het om een ziekenhuis ging. Niettemin ontslaat dit de betrokkenen niet van schuld, zegt het rapport.

22 mensen kwamen om het leven

Bij de aanval, die ruim een uur duurde, kwamen twaalf medewerkers van Artsen zonder Grenzen om het leven en tien van de zeker honderd patiënten die aanwezig waren. De VS wilden eerst niet toegeven dat het verantwoordelijk was voor de aanval, maar president Obama bood later zijn excuses aan en compensatie voor de slachtoffers.