België zoekt naar groep ‘zwaarbewapende’ terroristen

De Belgische BZ-minister Reynders kan niet met zekerheid zeggen uit hoeveel personen de groep bestaat.

Het dreigingsniveau in Brussel blijft staan op het hoogste niveau. Voor de rest van België geldt dreigingsniveau drie.
Het dreigingsniveau in Brussel blijft staan op het hoogste niveau. Voor de rest van België geldt dreigingsniveau drie. Foto: Robin Utrecht / ANP

Volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, heeft het vinden van een groep zwaarbewapende terroristen voor de Belgische autoriteiten de hoogste prioriteit. Dat zei hij dinsdag in een interview met de Amerikaanse tv-zender ABC News.

Hoewel ABC News “ongeveer tien terroristen” uit de mond van de BZ-minister optekende, ontkende het Belgische kabinet dat aantal in een reactie:

“Ze hebben alles uit de context getrokken. Didier Reynders zei dat de ­terroristische cel zowel uit vijf, zeven of tien personen kon ­bestaan, dat weten we niet. ABC maakte er meteen tien van.”

Volgens ABC News sprak de minister van een zoektocht naar ongeveer tien terroristen die in staat zijn een aanslag te plegen met “zware wapens” en “zelfmoordbommen”. Volgens Reynders gaat het hierbij om kalasjnikovs of zelfs “meer dan dat”.

Reynders liet weten dat veiligheidsdiensten hebben gemeld dat commerciële centra en winkelcentra doelwitten kunnen zijn. In eerste instantie wordt niet gedacht aan scholen en metro’s. Deze zullen vandaag weer worden geopend na enige tijd gesloten te zijn geweest.

Mislukt mediaoffensief

Volgens Het Nieuwsblad was het interview van de minister met ABC News juist een poging de berichtgeving rondom terreurdreiging in België te nuanceren, een poging die mislukte in het interview dat Reynders gaf:

“Zowel premier Charles Michel (MR) als minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) startten gisteren een reeks interviews in de buitenlandse media om het beeld van ‘terreurland België met jihadhoofdstad Molenbeek’ bij te stellen.”

Salah Abdeslam

De minister ging in het interview ook in op de voortvluchtige terrorismeverdachte Salah Abdeslam. Over hem ontving de Belgische politie een groot aantal tips. Reynders liet weten vertrouwen te hebben in zijn arrestatie.

Maandag liet de Belgische premier Charles Michel weten dat het hoogste veiligheidsniveau in de stad Brussel in elk geval tot volgende week maandag gehandhaafd wordt.