AzG: rapport over aanval ziekenhuis ‘angstaanjagend’

Artsen zonder Grenzen spreekt van een “angstaanjagende rits fouten” van de VS.

Een medewerker van AzG staat tussen de resten van het verwoeste ziekenhuis.
Een medewerker van AzG staat tussen de resten van het verwoeste ziekenhuis. Foto Najim Rahim / AP

Het Amerikaanse rapport over de aanval op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Afghanistan is “schokkend” en “wekt meer vragen op dan het beantwoordt”. Dat heeft Christopher Stokes, algemeen directeur van AzG, gezegd in een verklaring.

Eerder woensdag bleek uit Amerikaanse stukken dat het ziekenhuis vorige maand per ongeluk gebombardeerd is. De piloten namen het gebouw onder vuur op basis van een omschrijving van Afghaanse militairen. De locatie werd ten onrechte aangezien voor een schuilplaats van Talibaan. Bij de aanval kwamen dertig mensen om het leven, onder wie medewerkers van Artsen zonder Grenzen.

Angstaanjagende rits fouten

Stokes zegt in de verklaring niet te begrijpen dat Amerikaanse troepen het ziekenhuis aanvielen “zonder het doel te kunnen zien, zonder toegang te hebben tot een lijst van objecten die niet mogen worden aangevallen en met haperende communicatiesystemen.” Het lijkt er op dat het gebouw slechts “grofweg overeen kwam” met het eigenlijke doelwit.

“De angstaanjagende rits fouten die vandaag werd geschetst, toont grove nalatigheid van de kant van de Amerikaanse krijgsmacht en schendingen van het oorlogsrecht.”

“Het onderzoek naar dit incident kan niet uitsluiten overgelaten worden aan partijen die bij dit conflict in Afghanistan zijn betrokken”, schrijft Stokes. Hij eist dat de kwestie onderzocht wordt door een onafhankelijke partij.

Precies en herhaaldelijk

Volgens AzG duurde de aanval op het ziekenhuis in Kunduz ongeveer een uur. Het hoofdgebouw was doelwit van “precieze en herhaaldelijke luchtaanvallen”, zegt de organisatie. In gebouw zouden een intensive care, eerste hulp, laboratorium, röntgenafdeling, polikliniek, psychiatrische afdeling en fysiotherapie-afdeling gevestigd zijn. Omringende gebouwen bleven relatief onbeschadigd.

Er was geen enkele reden om het ziekenhuis aan te vallen, zei AzG. Er waren op het moment van de aanval geen gewapende lieden op het terrein. Ook werd er niet gevochten, blijkt na intern onderzoek.

Oorlog heeft regels

De Verenigde Staten gaven lange tijd tot grote frustratie van AzG niet toe fouten gemaakt te hebben. “Zelfs oorlog heeft regels”, zei de directeur van de Amerikaanse tak.

“Vandaag strijden we om het respect voor de Geneefse Conventies te heroveren. Als een medische humanitaire organisatie strijden we voor de belangen van onze patiënten. We hebben jullie nodig, als onderdeel van de samenleving, om ons bij te staan als wij erop aandringen dat zelfs oorlog regels kent.”

Lees ook onze terugblik op de bombardementen: Gedraai, maar nu toch excuus ‘Kunduz’