Ophef nadat krant pleit voor gratie Videla’s kolonels

Een hoofdredactioneel commentaar van de Argentijnse krant La Nación heeft in het land een storm van verontwaardiging gewekt. Onder de kop ‘Geen wraak meer’ greep de conservatieve krant maandag de verkiezingszege van Mauricio Macri aan voor een betoog met als strekking: laat het afgelopen zijn met de wraak van links op de mensenrechtenschenders van de laatste militaire dictatuur (1976-1983).

De vervolging van kolonels moet stoppen, aldus het commentaar. Die is het gevolg van de verstrengeling tussen ‘fascistisch links’ en het ‘kirchnerisme’ van vertrekkend president Cristina Kirchner en haar man en voorganger Néstor Kirchner.

Het commentaar vergelijkt ‘terroristisch links’ met de plegers van de aanslagen in Parijs op 13 november. En het stelt dat „aan het schaamtevolle lijden” van de veroordeelden een einde moet komen.

De gekozen president Macri verzekerde gisteren zeker geen einde te willen maken aan de vervolging van mensenrechtenschenders uit de dictatuur. „Justitie moet onafhankelijk blijven en tot het uiterste kunnen gaan.” De woordvoerster van mensenrechtengroep Dwaze Moeders zei dat het commentaar terugkeer bepleit naar een „gruwelijk verleden”.

De redactie van La Nación liet het stuk evenmin op zich zitten. Redacteuren lieten zich fotograferen met protestbordjes, waarop staat ‘ik verwerp het commentaar’.

La Nación deed gisteren verslag van de commotie. „De commentaren van La Nación vertegenwoordigen uitsluitend het standpunt van de krant, dat wil zeggen dat zij niet de positie van haar journalisten uitdrukken, noch die van werknemers van andere afdelingen van de onderneming.”