New York verbiedt ‘nazi-metro’

Op last van de New Yorkse autoriteiten is het metrorijtuig dat was bekleed met beladen symbolen van nazi-Duitsland en imperialistisch Japan uit de dienstregeling genomen. De symbolen zullen worden verwijderd.

Ter promotie van een nieuwe televisieserie van internetgigant Amazon reed de metro onder meer rond met de adelaar van nazi-Duitsland en de Japanse zon op de stoeltjes en wanden.

De betreffende metro op de korte lijn tussen Times Square en Grand Central Station – 42nd Street Shuttle – zou van 9 november tot 14 december rondrijden. De aankleding is onderdeel van een promotiecampagne van Amazon voor de nieuwe dramaserie The Man in the High Castle, die vrijdag op de streamingdienst Prime werd gelanceerd. In de serie hebben de Verenigde Staten de Tweede Wereldoorlog verloren, en is het land verdeeld tussen nazi-Duitsland en Japan.

Niet geheel onverwacht leidde de transformatie van de metro tot hevige kritiek. Diverse media vroegen zich in artikelen af of het prominent vertonen van dergelijke symboliek zou moeten worden toegestaan. Ook op Twitter kreeg Amazon kritiek.

De nieuwe dramaserie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Philip K. Dick. Een pilotaflevering werd al in januari uitgezonden op Amazons dienst Prime, vorige week kwam het volledige eerste seizoen van tien afleveringen online.

De eerste recensies zijn overwegend positief. Vooral de aankleding van de Amazon-serie wordt geprezen, zoals de realisatie van nazi-Amerika inclusief een Vrijheidsbeeld dat een Hitlergroet uitbrengt.

De online videodienst van Amazon is nog niet in Nederland te zien.