In beeld

Agenten bij de schoolpoort in Brussel

De scholen zijn weer open in Brussel: 300.000 leerlingen en studenten gingen woensdagochtend op pad. Het dreigingsniveau in de Belgische hoofdstad blijft onveranderd op het hoogste niveau. Terreurdreiging of niet, ,,we moeten terug naar een normaal leven,” vindt de Belgische premier Charles Michel die extra politie-inzet rond scholen beloofde.
200 agenten en militairen op metrostations, 300 agenten voor de bewaking van scholen. „Maximale inzet voor maximale veiligheid,” beloofde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dinsdag, toen hij zijn aanpak presenteerde.
AP / Virginia Mayo
Sinds zaterdagochtend geldt in België een noodtoestand, waardoor in hoofdstad Brussel het openbare leven deels stil viel. Metrostations en schoolpoorten bleven dicht. Veel bedrijven droegen hun personeel op om thuis te werken.
AP / Virginia Mayo
De bordjes ‘ecole fermée’ en de aanplakbiljetten met informatie over de veiligheidssituatie zijn dinsdagnacht verwijderd.
Reuters / Yves Herman
Dinsdag presenteerde de premier na uren onderhandelen het compromis: de kinderen kunnen vanaf woensdag weer naar school – naar de wens van de Vlaamse partijen. Bij de schoolpoorten komt extra beveiliging – op verzoek van Waalse partijen.
AP / Virginia Mayo
Door gebrek aan capaciteit werden politiecorpsen net buiten Brussel gevraagd om te helpen, maar daar was veel weerstand. Voor de extra inzet zijn uiteindelijk agenten vanuit heel Vlaanderen en Wallonië naar Brussel gekomen.
Reuters / Yves Herman
Ouders mogen niet met de kinderen mee naar binnen. Die opdracht heeft het Brusselse Gewest de scholen gegeven. Buitenschoolse activiteiten zoals dans- en muzieklessen gaan niet door.
Reuters / Yves Herman
Voor een school in een arme wijk met sociale spanningen gaan een paar militairen de wacht houden. „Een andere school waar geen problemen zijn heeft die bewaking wellicht niet nodig”, zei de woordvoerder van de premier.
AFP / Emmanuel Dunand
De lockdown moest de veiligheidsdiensten de ‘rust’ en ruimte geven om hun werk te doen: het opsporen van verdachten die gelieerd zijn aan de aanslagen in Parijs.
AP / Virginia Mayo
In afwachting van echt succes bij de politieacties groeit in de samenleving het ongemak en ongeduld.
AFP / Emmanuel Dunand
„Jammer dat op een plek waar jongeren leven en studeren dit nu allemaal gebeurt, maar het moet”, zegt Annick Stie, directrice van het Maria-Boodschaplyceum, op het VRT-journaal.
Reuters / Yves Herman