Over de Haag

Rutte-ringtones

Premier Mark Rutte had het nooit moeten zeggen, vindt hij achteraf: „Doe zelf normaal!” In 2011 zei hij dat tegen PVV-leider Geert Wilders. En die was begonnen. Wilders had in een debat tegen Rutte gezegd: „Doe toch eens normaal, man.” Van dat onparlementaire dialoogje waren ringtones gemaakt, zei Rutte deze week tegen 24 leerlingen van basisscholen. Zij waren als redacteur van hun schoolkrant geselecteerd voor een persconferentie met Rutte, georganiseerd door de regionale redacties van het AD. Van de premier wilden de kinderen weten: wat was uw grootste blunder? En dat was dus die uitval – in de woorden die Wilders zelf had gebruikt.

Samsom, wie is dat?

Rutte begon de persconferentie zoals hij gewend is op vrijdag: hij vertelde aan de kinderen (van groep 6 tot en met 8) over de bijeenkomsten die hij die dag had gehad. Er was overleg geweest met „collega Diederik Samsom”. „Weten jullie wie dat is?” Niemand had een idee. Rutte was ook nog bij de koning langsgeweest. „Weten jullie wel wie dat is?” Dát wisten ze natuurlijk.

En wie kent Pechtold?

Bij zijn „grootste blunder” had Rutte die vraag ook al gesteld: „Geert Wilders, weten jullie wie dat is?” Ze kenden hem allemaal. Daarna vertelde Rutte de kinderen nóg iets waar hij zich een beetje voor schaamde: de slappe lach die hij kreeg bij de Algemene Politieke Beschouwingen, nadat D66-leider Alexander Pechtold was begonnen over het kostbare onderhoud van de Groene Draeck van prinses Beatrix. „Pechtold”, zei Rutte, „Kennen jullie die misschien?” Niemand kende deze politicus – die in Den Haag bekend staat om zijn ijdelheid. Rutte grinnikte. „Oei, dat vindt hij níét leuk. Dat ga ik hem vertellen.”

Halbe kreeg geen kans

Bij het overleg dat Rutte die ochtend had gehad met Samsom, was ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Maar hém noemde Mark Rutte niet. En dus weten we het niet zeker: wie van de kinderen weet wie Halbe is?