Zo manipuleer je het mediabeeld van Brussel

De fotograaf Jimmy Kets laat zien hoe je twee Belgische werkelijkheden kunt creëren.

Militairen in de Belgische hoofdstad, van onder af gefotografeerd: manipulatie van de werkelijkheid of niet? Foto Marcel van Hoorn/ANP

Was Brussel gisteren een gesloten politiestaat zonder enige vorm van levendigheid of gingen de mensen in de Belgische hoofdstad gewoon de straat op om te doen wat ze altijd doen op een maandag? Het is een kwestie van perspectief, toont fotograaf Jimmy Kets aan in het Belgische programma De Afspraak.

De winkels waren gesloten, evenals de scholen, crèches en ook de metro reed niet. Door de media is uitvoerig bericht over deze “Brusselse lockdown“. Maar met welke beelden illustreren zij hun verhaal? Voor elke waarheid is er wel een foto te vinden, zo laat Kets zien.

Winkelstraat

Neem de Nieuwstraat, de winkelwandelpassage van Brussel. De fotograaf neemt verschillende posities in om de straat levendig dan wel uitgestorven te laten lijken.

“Alle winkels lijken gesloten, en dan kom ik nu met een truc en dat is de telelens. Daardoor vervlakt alles en worden alle mensen samengeperst in één beeld.”

Vervolgens gaat Kets enkele meters verder staan om een heel ander beeld te maken van een lege winkelstraat. “Met het ene beeld boezem je angst in, met het andere is er geen vuiltje aan de lucht. Dat is wel iets gevaarlijks hé, de media”, stelt hij.

Foto NRC

De Brusselse Nieuwstraat gezien vanuit verschillende perspectieven. Screenshot uit tv-programma De Afspraak met foto’s Jimmy Kets

Militaire aanwezigheid

Ook door de militaire aanwezigheid te ‘manipuleren’ kun je twee boodschappen uitzenden: een warm welkom of een angstig “blijf weg hier”. Kets gaat daarvoor naar het plein voor station Brussel Centraal met daarop een militair voertuig.

“Je gaat door de knieën en krijgt dan een mastodont van een voertuig te zien en wil niemand naar Brussel komen.

Doe je echter een paar stappen naar achteren en fotografeer je op vanuit gezichtsperspectief, dan lijkt het ineens een rustig plan. “Heel idyllisch. Het lijkt wel op een filmset waarop wordt opgenomen.”

Foto NRC

Het Brusselse stationsplein vanuit verschillende perspectieven gezien. Screenshot uit tv-programma De Afspraak met foto’s Jimmy Kets

Meer voorbeelden van mogelijke manipulatie van het Brusselse straatbeeld zijn te zien in dit item.