Yahoo Mail gaat de strijd aan tegen ad-blockers

Foto AFP/Jewel Samad

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Wie in zijn browser een ad-blocker aan heeft staan kan binnenkort misschien geen gebruik meer maken van Yahoo webmail. Het technologiebedrijf heeft bevestigd dat het sommige gebruikers in de Verenigde Staten afgelopen week de toegang tot hun email geblokkeerd heeft omdat ze hun browser zo ingesteld hebben dat ze geen reclame zien. Dat meldt de BBC.

De getroffen gebruikers kregen bij het inloggen een pop-up venster te zien waarin hen gevraagd werd hun ad-blocker uit te zetten voor ze hun email konden lezen. Slimme internetters hebben al een manier gevonden om de blokkade te omzeilen zonder hun ad-blockers uit te zetten. Volgens Yahoo is het bedrijf bezig een ‘nieuwe productervaring’ te testen.

Yahoo Mail is gratis, het bedrijf verdient geld door advertenties op de website te plaatsen.

Biotatoeages zijn de volgende stap in draagbare technologie

Nooit meer naar de huisarts wanneer je een griepje op voelt komen, maar een tatoeage op je arm die je vitale levensfuncties in de gaten houdt en automatisch de dokter waarschuwt als er afwijkingen optreden. Volgens TechCrunch worden tijdelijke biotatoeages de volgende stap in de ontwikkeling van draagbare technologie.

Mensen in een wandelende printplaat veranderen kent vele toepassingen: nooit meer je portemonnee kwijtraken aan een zakkenroller, omdat al je financiële informatie op je bovenarm staat getekend. En je hebt geen app op je telefoon meer nodig die je hardlooproute bijhoudt, dat doet een op je been geplakte chip voor je.

Voorlopig zijn de tatoeages nog in de testfase, maar volgens Chaotic Moon, het softwarebedrijf dat de nieuwe technologie aan het ontwikkelen is, zijn er verschillende partijen geïnteresseerd in het op de markt brengen van de biotattoos.

Waar laten we onze poep op weg naar Mars?

Astronauten zijn ook maar mensen en die moeten net als wij gewone stervelingen ook naar de wc. Maar in de ruimte ligt dat iets ingewikkelder dan op aarde. Techblog The Verge legt uit wat voor toekomstige missies naar Mars de wc-opties voor het ruimtepersoneel zijn.

Ten tijde van de Apollovluchten deed de bemanning van de shuttles hun behoefte in een plastic zakje dat met tape aan hun achterwerk geplakt zat. Op het internationaal ruimtestation ISS wordt poep en plas gescheiden: het water uit de urine wordt hergebruikt en wat overblijft wordt in speciale containers richting de aarde gedropt. Het verbrandt als het de dampkring binnenkomt.

Maar als we naar Mars willen is weggooien om meerdere redenen gevaarlijk: het kan aan het ruimteschip blijven plakken en technische mankementen veroorzaken, of in een baan om de shuttle blijven zweven en bij een landing voor problemen zorgen.

Een mens produceert gemiddeld 47 kilo poep per jaar en een missie naar Mars kan twee tot drie jaar duren. Met een crew van zes personen blijft er ongeveer 150 kilo aan uitwerpselen over die mee op reis moeten. De oplossing ligt in recyclen: uit mensenlijke ontlasting is onder meer water, eiwitten en vezels te halen die astronauten zouden kunnen voeden. Ook zou het goede kunstmest kunnen zijn en bescherming tegen straling kunnen bieden.

    • Ester Meerman