Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Weg met de cadeautjesstress

Een kookboek? Niet bijster origineel. Een selfiestick? Mwa, nee. Een glow in the dark-zonnebril? Misschien wel leuk voor een keertje. Ik ben aan het swipen in de cadeau-app Feli. Een nieuwe Nederlandse app die je helpt het perfecte cadeau te vinden. Ideaal voor mensen die zich al ruim voor de feestdagen druk maken over wat ze nu weer moeten geven voor Sinterklaas en Kerst.

Feli werkt net zo makkelijk als datingapp Tinder. Je ziet een foto van een cadeau met prijs en korte uitleg. Je swipet naar links als je het niks vindt, naar rechts voor misschien, en in het midden als je gelijk wil kopen. Heel handig: je krijgt cadeausuggesties waar je zelf nooit aan zou hebben gedacht.

Zodra je iets wil kopen, word je naar webwinkel bol.com geleid. Alle artikelen komen daar vandaan. Dat is aan de ene kant prettig – een vertrouwd aankoopproces en geen obscure webwinkel met lange levertijd – maar aan de andere kant beperkend: originele, handgemaakte cadeaus vind je er niet zo snel.

De app is bedacht tijdens een hackathon (een wedstrijd waarbij programmeurs nieuwe producten bedenken en ontwikkelen) die mede werd georganiseerd door bol.com. Het verdienmodel van de app is dan ook affiliate links: voor iedere verkoop betaalt bol.com de makers van de app een percentage.

Het maakt de pret niet minder, want met duizend cadeaus valt er genoeg te kiezen. Je logt in met Facebook of email. Vervolgens vertel je voor wie je een cadeau zoekt. Je vult een naam, leeftijd en prijsrange in (van nul tot twintig, twintig tot veertig of veertig tot zestig euro), en beantwoordt wat snelle vragen over de persoon. Is het een feestbeest, een spiritueel type of houdt hij van wildkamperen?

Bij de vriendin C., die ik ‘zweverig’ heb genoemd, krijg ik yogamatjes en schilderijtjes met inspirerende teksten. Voor mijn broer vindt de app whiskyglazen en een bordspel geschikt. Als ultieme test stuur ik mijn vriendin en broer de cadeausuggesties toe. Hoe blij zouden ze hiermee zijn?

De app slaagt glansrijk. Broer vindt de whiskyglazen mooi, het bordspel heeft hij al. Vriendin C. wil de hele lijst hebben. Decembershoppen was nog nooit zo makkelijk.