VN-organisatie gaat veiligheid luchthavens onderzoeken

Het wereldwijde onderzoek volgt op de crash van een Russische vliegtuig in de Egyptische woestijn.

Onderdelen van het neergestorte vliegtuig in de Egyptische Sinaï-woestijn. Foto Maxim Grigoryev/Reuters

De luchtvaartorganisatie ICAO van de Verenigde Naties gaat onderzoeken hoe luchthavens wereldwijd beter beveiligd kunnen worden. Aanleiding is de crash van een Russisch passagiersvliegtuig in de Egyptische Sinaïwoestijn, dat neerstortte nadat een bom van Islamitische Staat (IS) ontplofte in het ruim.

Dat maakte de voorzitter Olumuyiwa Bernard Aliu maandagavond laat bekend, aldus persbureau Reuters. In maart volgend jaar komen veiligheidsexpert bijeen om te kijken hoe de veiligheid verhoogd kan worden zonder dat het ten koste gaat van het reisgemak. Aliu benadrukte dat vliegen nog altijd veilig is, aldus Reuters.

De ICAO, dat zetelt in het Canadese Montreal, stelt mondiale veiligheidsregels voor internationale vluchten op. Liefst 191 landen zijn lid van de organisatie. Elk jaar worden de lidstaten gecontroleerd of ze de veiligheidsafspraken wel naleven. De uitslagen van die controles zijn geheim. Volgens Aliu voldoen de meeste landen aan de voorwaarden.

Geen commentaar over Sharm al-Sheikh

Aliu wilde niet ingaan op de veiligheid rondom het Egyptische vliegveld van Sharm al-Sheikh, waarvandaan de fatale vlucht opsteeg. De VN-organisatie wil de uitkomsten van het internationale onderzoek naar de crash afwachten. Verschillende westerse landen hebben vluchten naar de Egyptische badplaats in ieder geval tijdelijk opgeschort uit angst voor nieuwe aanslagen.

Bij de crash van het toestel van de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalymavia-Metrojet op 31 oktober in de Sinaï kwamen alle 224 inzittenden om het leven. Eerst leek het te gaan om een ongeluk, maar al snel eiste de Egyptische tak van terreurbeweging IS de aanslag op. Onderzoek van onder andere Groot-Brittannië en uiteindelijk ook Rusland zelf bevestigde de lezing van een ontplofte bom.

    • Sam de Voogt