VN: nieuwe hiv-infecties moeten in 2020 met driekwart omlaag

Hiv-infecties nemen wereldwijd nog steeds toe
Hiv-infecties nemen wereldwijd nog steeds toe

Het aantal nieuwe hiv-infecties wereldwijd moet voor 2020 dalen van 2 miljoen naar hooguit 500.000. „Het aantal besmettingen is nog onacceptabel hoog”, zegt UNAIDS, de VN-organisatie die de wereldwijde strijd tegen hiv en aids coördineert. Wereldwijd waren in 2014 naar schatting 36,9 miljoen mensen besmet met hiv, aldus UNAIDS in een jaarlijks rapport voorafgaand aan wereldaidsdag op 1 december. Ruim tweederde van de hiv-geïnfecteerden leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara (25,8 miljoen).

Het keerpunt is nog niet bereikt. UNAIDS wil dat in de komende vijf jaar met tien snelle en meetbare doelen bewerkstelligen. De belangrijkste is dat 90 procent van de mensen die met hiv geïnfecteerd zijn, dit van zichzelf weet en dat 90 procent van hen wordt behandeld met aidsremmers. Nu weet bijna de helft van de mensen met hiv niet van de infectie. Tweederde van de geïnfecteerden krijgt nog geen virusremmers. In 2014 werd mondiaal ruim 20 miljard dollar gespendeerd aan hiv-bestrijding, maar dat bedrag moet naar 31,1 miljard in 2020 om de doelen te halen. In 2030 moet het aantal nieuwe infecties naar nul. De inspanningen hebben dan 28 miljoen nieuwe hiv-infecties en 21 miljoen aidsdoden voorkomen. Deze enorme reductie in ziekte en sterfte betekent volgens UNAIDS dat de extra investering uiteindelijk 17 keer wordt terugverdiend.