VN-chef: weiger vluchtelingen niet op basis van nationaliteit

Ban Ki-moon hekelde het besluit van Balkanlanden om vluchtelingen uit bepaalde landen te weigeren.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.
Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Foto Salvatore di Nolfi / EPA

Het profileren van vluchtelingen op basis van hun nationaliteit “schendt de mensenrechten van alle mensen die asiel zoeken”. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon dinsdag gezegd in reactie op de restricties die sommige Balkanlanden onlangs hebben opgeworpen om de vluchtelingenstroom te stoppen. Dat meldt persbureau Reuters.

Zo accepteren Servië, Macedonië, Kroatië en Slovenië alleen nog vluchtelingen uit Syrië, Irak of Afghanistan. Asielzoekers uit andere landen worden bij de grens geweerd. Andere landen, waaronder Hongarije, bouwden hekken langs hun grens. Ban riep alle naties in de regio op om met “compassie, solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid” te reageren op de komst van vluchtelingen.

Meer opvang creëren

Ban vindt verder dat landen zich bij het screenen van asielzoekers moeten houden aan internationale vluchtelingen- en mensenrechtenverdragen. Het terugsturen van vluchtelingen is hiermee in strijd, aldus Ban. Ook drong hij er bij Europese landen op aan om hun opvangmogelijkheden voor vluchtelingen aanzienlijk uit te breiden.

Sinds het begin van 2015 zijn circa 750.000 vluchtelingen in Europa gearriveerd, zo meldt de Internationale Organisatie voor Migratie. Verreweg de meeste vluchtelingen komen uit Syrië. Daarnaast zijn er veel Irakezen, Afghanen en Eritreeërs onder de asielzoekers.

Duitsland populairst

De meeste vluchtelingen proberen om naar Duitsland te komen om daar asiel aan te vragen. Dat land ontving dit jaar dan ook de meeste asielaanvragen van alle EU-lidstaten. De Europese Unie wil asielzoekers verdelen over de lidstaten, maar met name Hongarije, Tsjechië en Slowakije verzetten zich hier hevig tegen.