Toch geen vluchtelingen op verdieping van KRO-NCRV

Het AKN-gebouw waar de vluchtelingen zouden komen. (foto Google Maps)

De opvang van vluchtelingen in het gebouw van KRO-NCRV gaat niet door. De vluchtelingenopvang COA heeft de aangeboden verdieping afgekeurd.

In september, ten tijde van de eerste grote vluchtelingenstroom uit Syrië, bood de publieke omroep aan om ook vluchtelingen op te vangen. In het zogenaamde AKN-Gebouw staat een verdieping leeg. Vroeger zat daar de AVRO, maar die is na de fusie met de TROS verhuisd. AVROTROS is nog wel eigenaar van de verdieping.

Alle locaties die de gemeente Hilversum en de ommelanden aanboden voor noodopvang, zijn door het COA afgewezen. In plaats daarvan wil het COA 800 tot 1,200 vluchtelingen herbergen in het bosrijke gebied Crailo, waar nu al ongeveer honderd vluchtelingen zitten. Vroeger zat hier een groot asielzoekerscentrum, dat in 2012 werd gesloten.

Die opvang zit naast het terrein waar SBS de dagelijkse realitysoap Utopia filmt. Vanavond is in dat tv-programma het bezoek van een vluchteling te zien. Producent John de Mol schonk aan het centrum twee televisies, een schotel en internetverbinding.

De publieke omroep NPO heeft ook nog allerlei andere plannen liggen om de komende vluchtelingen te helpen. Zoals het aanbieden van vluchtelingen-tv, een online videodienst met ondertitelde Nederlandse programma’s, als documentaires, taal- en inburgeringscursussen.

Ook wil de NPO veertig stageplaatsen aanbieden aan de journalisten die zich onder de vluchtelingen bevinden. Verder denken de omroepen aan het verrijken van de asielzoekersopvang met kantoorplekken met computers, goede wifi en mobiele telefoons.

Lees meer: Asielzoekers treden op in realitysoap Utopia en Ze moeten ook Hollandse pot leren eten.

    • Wilfred Takken