Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Turkije schiet Russisch gevechtsvliegtuig neer

Volgens de Russen vloog het vliegtuig niet in het Turkse luchtruim, de Turken zeggen dat het toestel meerdere keren gewaarschuwd is.

Foto Sadettin Molla/Reuters

Turkije heeft vanochtend een Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald bij de grens met Syrië dat het Turkse luchtruim had geschonden. Het is neergekomen aan de Syrische kant van de grens. Volgens zowel Turkije als Rusland gaat het om een toestel van het type SU-24.

Voordat het vliegtuig neerstortte, wisten twee piloten het toestel met parachute te verlaten. Één piloot zou volgens CNN Türk om het leven zijn gekomen, maar dit is nog niet officieel bevestigd. Online is een video verschenen van een Syrische rebellengroep waarop een Russische piloot zwaargewond en roerloos op de grond ligt, schrijft persbureau Reuters. Volgens de rebellen is hij dood. Onduidelijk is hoeveel mensen er in totaal aan boord van het vliegtuig zaten.

Russen

Het Russische ministerie van Defensie heeft echter volgens Russische persbureaus gezegd dat het vliegtuig de hele tijd boven Syrië vloog en dus niet het Turkse luchtruim heeft geschonden. Turkije zegt op zijn beurt dat het toestel wel degelijk in zijn luchtruim vloog en meerdere malen gewaarschuwd is. Het Turkse leger heeft radarbeelden online gezet om het Turkse gelijk te bewijzen.

Het Kremlin heeft het neerhalen van het vliegtuig een “zeer serieus incident” genoemd, schrijft Reuters, maar zegt ook dat het te vroeg is om er conclusies aan te verbinden. Een Turkse functionaris heeft benadrukt dat het hier niet ging om een actie tegen een specifiek land, maar een om het Turkse soevereine grondgebied te verdedigen, schrijft Reuters.

Sinds het begin van Russische luchtoffensief in Syrië is het Turkse luchtruim al vaker geschonden, wat tot grote spanningen met NAVO-lidstaat Turkije leidde. Begin oktober werd een Russisch gevechtsvliegtuig in het Turkse luchtruim onderschept, waarna Turkije duidelijk maakte dat Rusland bij herhaling “verantwoordelijk is voor enig ongewenst incident dat daarop volgt”.

Op beelden is te zien hoe het vliegtuig neerstort:

De NAVO komt later vanmiddag in Brussel voor een spoedzitting bijeen op verzoek van Turkije.

Syrische Turken

Het vliegtuig zou zijn neergekomen in een gebied waar veel Syrische Turkmenen wonen. Dit zijn Syriërs van Turkse afkomst met een eigen militie, niet te verwarren met de etnische Turkmenen, die in Turkmenistan, Afghanistan en Iran wonen. Er waren de afgelopen tijd al spanningen tussen Turkije enerzijds en Syrië en Rusland anderzijds. De aanleiding waren de aanvallen van het Syrische leger, met Russische luchtsteun, op de Turkmeense militie in Syrië. Turkije zei de VN-Veiligheidsraad bijeen te willen roepen over deze aanvallen. De regering in Ankara ontbood daarnaast de Russische ambassadeur vanwege de bombardementen op steden waar Turkmenen wonen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zou morgen een al een eerder gepland bezoek aan Turkije brengen.