VVD-senatoren beslissen over fractieleider in lastige procedure

Wordt Helmi Huijbregts in de senaat voorzitter van de VVD-fractie? Dan moet ze niet de procedure leiden.

VVD-senator Helmi Huijbregts-Schiedon tijdens een debat in de Eerste Kamer. Foto ANP / Lex van Lieshout

De senaatsfractie van de VVD moet het vandaag eerlijk zeggen. Om tot een keuze voor een nieuwe fractieleider te komen, moeten de dertien senatoren een voor een verschijnen voor interim-fractievoorzitter Helmi Huijbregts-Schiedon en partijvoorzitter Henry Keizer. Hun wordt gevraagd of ze zelf de ambitie hebben en wie zij anders het liefst als fractieleider zien. Ingewikkeld aan deze procedure is dat onduidelijk is of Huijbregts zelf de positie ambieert waar ze anderen over uithoort. Zelf wil ze daar „geen uitspraken over doen”.   

De VVD-fractie in de Eerste Kamer zit nu drie weken zonder vaste voorzitter, sinds het vertrek van Loek Hermans. Dat is vooral lastig voor kabinet en coalitie. In de Eerste Kamer wordt op dit moment getracht oppositiesteun voor het Belastingplan te verwerven. De fractievoorzitter kan daarbij een cruciale rol spelen. Bovendien zit de fractievoorzitter wekelijks bij het bewindsliedenoverleg van de VVD, en met premier Rutte, de fractievoorzitter in de Tweede Kamer (Zijlstra) en partijvoorzitter Keizer in het ‘kernteam’ van de VVD. 

Weinig VVD’ers spreken zich uit over hun kandidatuur, maar drie namen circuleren. Naast Huijbregts zouden Annemarie Jorritsma en Jan Anthonie Bruijn gegadigden zijn. Ze bevestigen noch ontkennen. 

Jorritsma heeft als voormalig vicepremier en oud-burgemeester de ruimste politieke ervaring, maar zit pas sinds juni in de senaat. Bruijn is politiek relatief onbekend. Wel schreef deze hoogleraar immunopathologie de laatste twee verkiezingsprogramma’s van de VVD en hij doet dat voor de komende verkiezingen weer. „Ik heb geen ruime politieke ervaring, maar er zijn meer criteria”, zegt hij, zonder ambitie uit te spreken.

Huijbregts is sinds 2007 senator en was burgemeester en gedeputeerde in Noord-Brabant. Zij was vicefractievoorzitter onder Hermans en daarom nu tijdelijk plaatsvervanger. Ze wordt vergeleken met de eigenzinnige senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol, maar kan volgens een deel van haar collega’s geen fractievoorzitter worden. „Ik ga ervan uit dat zij geen kandidaat is”, zegt één van hen. „Want dan zou zij natuurlijk nooit deze procedure mogen leiden.”

    • Emilie van Outeren