Ruimtevaartprimeur: nieuwe raket van Amazon-baas landt veilig op aarde

Blue Origins

Een nieuw type raket, de ‘New Shepard’, is naar de grens van de ruimte gelanceerd, om tien minuten later succesvol te landen. Dat maakte het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, opgericht door Amazon-miljardair Jeff Bezos, dinsdagmiddag bekend. De landing is een mijlpaal op weg naar herbruikbare raketten.

De ‘New Shepard’ steeg maandag om 18:21 (Nederlandse tijd) op van een lanceerplatform in Van Horn, in West-Texas. Na het opbranden van de raketmotoren koppelde een onbemande capsule los.

Het enigszins bombastische Blue Originfilmpje van de lanceriing en succesvolle landing van de New Shepard:

In deze capsule zouden in de toekomst zes betalende ruimtetoeristen moeten reizen, om te genieten van een echte raketlancering, een paar minuten gewichtloosheid na het loskoppelen, en het fraaie uitzicht over de aarde.

De maximale behaalde hoogte bij deze testlancering was 329.839 voet (100,5 kilometer, net boven de officiële grens van de ruimte op 100 kilometer).
Daarna landde de capsule onder parachutes. Toekomstige passagiers zullen daar forse remkrachten van 5 g bij voelen.

Ook de booster-raket zelf viel terug naar de aarde, afgeremd en gestabiliseerd door een speciale ring-vin bovenin de raket. Remraketten schakelden in op 1,7 kilometer hoogte, waarna de raket met uitgeklapt landingsgestel op zijn lanceerplatform landde met een rustige snelheid van 7 kilometer per uur.

Met deze primeur troeft Blue Origin concurrent SpaceX af. Dit bedrijf van internetmiljardair Elon Musk probeerde twee keer eerder dit jaar een gebruikte rakettrap te laten landen op een platform in zee, met tweemaal een crash tot gevolg. Hergebruik van miljoenen kostende raketten zou ruimtevaart veel goedkoper moeten maken, is de visie van beide bedrijven.

Blue Origin en Jeff Bezos laten doorgaans niet veel los over plannen en vorderingen, maar nu wijdde Bezos zijn allereerste tweet aan de mijlpaal. ‘The rarest of beasts - een gebruikte raket. Beheerste landing niet gemakkelijk, maar als het goed gedaan wordt, kan het er gemakkelijk uitzien.’

Geïnteresseerden zich hier aanmelden voor tickets (prijs en vluchtdata nog onbekend).