Roofspinnenbolwerk

None

„In 2013 is de Florentijnse muurspin gelukkig weer op de Rotterdamse spinnenlijst teruggekeerd”, schreef ik op 7 januari 2014 op deze plek. Van die oorspronkelijk mediterrane soort (Segestria florentina) doken toen na twintig jaar twee eenlingen op. Nu is er een complete populatie ontdekt, dankzij de tentoonstelling The Power of Poison.

Eveline van Wanrooij bezocht die expositie in LP2 op de Wilhelminapier en zag in het onderdeel ‘Giftig Rotterdam’ de Florentijnse muurspin die als enige Nederlandse spin met een beet de menselijke huid kan doorboren.

Eveline – als de dood voor spinnen – herkende hem direct aan de metaalgroen-glanzende kaken. Ze belde in paniek op: „Die zitten bij mij thuis!”

Met spinnenkenner Steven Campbell ga ik kijken op Zuid, in de wijk Bloemhof. In de witgekalkte achtergevel en in het schuurtje vinden we zeker tien nestjes. De lange zwarte poten steken eruit, klaar om een prooi te bespringen. Ook de naastgelegen gevel biedt woonruimte. Vermoedelijk vormt de hele straat een roofspinnenbolwerk.

In Bloemhof is echter geen reden tot paniek. De spinnen vallen mensen niet (zomaar) aan, de beet voelt aan als een wespensteek en het gif veroorzaakt slechts enkele uren lokale pijn.

    • Kees Moeliker