In beeld

Een milieuramp in slow motion

Het lijkt wel een olievlek, de grote, ijzerrode en donkerbruine moddermassa die zich verspreidt langs de kust van de Braziliaanse deelstaat Espirito Santo, aan de Atlantische Oceaan. De 'tsunami van modder' is het gevolg van een grote dijkdoorbraak nabij een ijzerertsmijn in het zuidoosten van Brazilië ruim twee weken geleden. Al direct waarschuwden activisten dat de ramp grote gevolgen zou hebben voor het milieu, mede vanwege het giftige mijnafval dat met het water mee stroomt. Ze lijken gelijk te krijgen.
De modderstroom legde al 650 kilometer af in de Rio Doce, waar het een spoor van dode vissen en planten achterliet, voordat het nu de Braziliaanse kust heeft bereikt.
Reuters / Ricardo Moraes
Verwacht wordt dat de modderstroom, nu het de kust heeft bereikt, zich nog kilometers zal uitstrekken.
AFP / Espirito Santo State Press Office / Fred Loureiro
Vissers zien hun inkomsten verdampen.
Reuters / Ricardo Moraes
Het nationale wateragentschap ANA heeft het gebruik van water uit de Rio Doce voor consumptie verboden, vanwege het giftige mijnresidu.
Foto Felipe Dana/AFP
De gevolgen voor het milieu op lange termijn kunnen nog niet worden overzien.
Reuters / Ricardo Moraes
Bij de ramp kwamen ten minste twaalf mensen om het leven, elf mensen worden nog altijd vermist.
Foto Ricardo Moraes/Reuters
Het scheelde weinig of ook Eliene Almeida, directeur van een school in Bento Rodrigues, en haar leerlingen waren door de dodelijke modderstroom verrast. Vlak voordat het water de school bereikte, sloeg Almeida’s man alarm en konden zij en alle 58 studenten zichzelf in veiligheid brengen.
Reuters / Ricardo Moraes
De modderstroom heeft volledige dorpen opgeslokt en onder een dikke, bruine laag achtergelaten.
Foto Ricardo Moraes/Reuters
Volgens Reuters is er zestig miljoen kubieke meter naar beneden gestroomd.
Foto Ricardo Moraes/Reuters
Ontheemden van wie de huizen in Bento Rodrigues door de modderstroom werden overspoeld zijn opgevangen in een hotel. De exploitant van de mijn, Samarco, is onderdeel van ‘s werelds grootste mijnbedrijf BHP Billiton en van een van de grootste mijnbedrijven van Brazilië, Vale. De mijn produceert zo’n 30 miljoen ton aan ijzererts per jaar.
AP / Felipe Dana
Volgens lokale bestuurders zal de ramp een debat teweegbrengen over de noodzaak van strengere veiligheids- en milieuvoorschriften.
Foto Ricardo Moraes/Reuters