Rechtbank staakt strafzaak tegen ‘dode’ Soufiane Z.

Het proces is opgeschort zolang er geen bewijs is dat de ‘spookjihadist’ nog leeft.

Soufiane Z in het promotiefilmpje Oh Oh Aleppo waarmee jonge jihadisten voor het kalifaat werden geworven.
Soufiane Z in het promotiefilmpje Oh Oh Aleppo waarmee jonge jihadisten voor het kalifaat werden geworven. Screenshot NRC

De rechtbank in Den Haag zet de behandeling van de zaak tegen ‘spookjihadist’ Soufiane Z. niet voort zolang niet is vastgesteld dat de Syriëganger nog leeft. De kans op een spookproces is volgens de rechtbank momenteel te groot.

Soufiane Z. wordt ervan verdacht jongeren te hebben geronseld voor de strijd in Syrië. Ook zou hij met negen anderen in de regio Den Haag een criminele organisatie met terroristisch oogmerk hebben gevormd. De strafzaak tegen Soufiane Z. was onderdeel van het grote Jihadproces.

Kobani

De zaak is omstreden omdat niet zeker is of Soufiane Z. nog in leven is. Verschillende media meldden in januari dat hij zou zijn omgekomen in de Syrische stad Kobani. Zijn lichaam is echter nooit gevonden en zijn dood is niet officieel bevestigd.

Eerder al staakte de Haagse rechtbank de vervolging van de ‘spookjihadist’. Dat vonnis werd in hoger beroep echter vernietigd door het gerechtshof in Den Haag.

Twee voortzettingsopties

Volgens de rechtbank in Den Haag zijn er twee opties: het proces wordt in afwezigheid van de verdachte voortgezet zonder raadsman, of de zaak wordt behandeld met een advocaat die niet met zijn cliënt kan overleggen. De rechtbank noemt optie één “onaanvaardbaar” en mogelijkheid twee “ongewenst”.

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten grote moeite te hebben met het besluit. “De rechtbank legt hiermee een arrest van het gerechtshof naast zich neer. Daar hebben wij grote moeite mee. Het belemmert de berechting.”