Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

PvdA en GroenLinks willen klimaatwet

De CO2-uitstoot moet in 2050 met minstens 95 procent zijn teruggedrongen.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samson en GroenLinks-leider Jesse Klaver discussiëren met het PvdA-kamerlid Khadija Arib.
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samson en GroenLinks-leider Jesse Klaver discussiëren met het PvdA-kamerlid Khadija Arib. Foto Jerry Kampen/ANP

Regeringspartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks willen klimaatdoelen vastleggen in de Nederlandse wet. Zo moet de CO2-uitstoot in 2050 met minstens 95 procent verminderd zijn en de energievoorziening volledig duurzaam.

De fractievoorzitters Diederik Samson (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) presenteerden hun initiatiefvoorstel voor een klimaatwet
maandagavond in het tv-programma Pauw.

Klimaatbegroting

Volgens het plan moet de regering jaarlijks een klimaatbegroting opstellen die gebaseerd is op klimaat- en energieplannen, elke vijf jaar opgesteld door de regering. In de begroting worden doelen voor vermindering van broeikasgassen, stimulering van duurzame energie en energiebesparing vastgelegd.

De doelstellingen kunnen gefaseerd worden bereikt, met in 2030 al een terugdringing van de energie-uitstoot met 55 procent ten opzichte van 1995. Volgens Samson beseffen we allemaal “dat we iets moeten doen en haast hebben. Nu is dat moment.”

“We kunnen tegenwoordig in twee dagen tijd een huis energieneutraal maken. In 2030 kan ons gehele wagenpark elektrisch rijden, dus dit is een realistisch plan. Alle seinen staan op groen.”

Klimaattop

De timing van het moment waarop Klaver en Samson het voorstel lanceren is niet toevallig. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de Nederlandse inzet bij de klimaattop die volgende week maandag in Parijs start.

Volgens Samson is het “uniek” dat twee fractievoorzitters met een eigen wet komen. “En in dit geval ook nog iemand uit de oppositie en iemand uit de coalitie.” Het was Klaver die naar de PvdA-leider stapte. “En bewust alleen naar Diederik.”

Idee Klimaatwet niet nieuw

Het idee voor een Klimaatwet bestaat al langer. Verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder Samson’s oude werkgever Greenpeace, deden al eerder exact dit voorstel. Daarbij was ook Milieudefensie betrokken. Zij zijn nu alvast positief:

Twitter avatar IkeTeuling Ike Teuling Zou mooi zijn als die #klimaatwet er echt gaat komen! Het bewijs: campagnevoeren heeft zin, als duurt het succes soms wat lang.. #pauw

De andere partijen hebben nog niet gereageerd op het nieuws. Volgens politiek redacteur Annemarie Kas zou het bericht weleens moeilijker kunnen liggen bij coalitiegenoot VVD en het CDA:

“Het CDA en VVD behartigen liever de belangen van het bedrijfsleven en landbouw dan die van het milieu. Voor de coalitie ‘doet’ dit plan voorlopig weinig meer dan een kans bieden op het etaleren van de verschillen van opvatting waar het om milieu gaat.”

D66 daarentegen zou het voorstel volgens Kas met open armen moeten ontvangen:

“Al zal de partij not amused zijn dat zij niet is betrokken bij de voorbereiding van dit plan, want partijleider Alexander Pechtold hamert sinds Klaver het partijleiderschap van Bram van Ojik overnam, véél meer op vergroening dan ervoor.”

Kolencentrales

Maandag deden 64 hoogleraren al een oproep aan het kabinet om de elf Nederlandse kolencentrales te sluiten, zo bleek uit een brief die is gepubliceerd op de website van Trouw.

Ook riep het KNMI maandag ‘code Oranje’ uit over het klimaat. Het meteorologisch instituut waarschuwde voor de gevolgen van klimaatverandering voor de Nederlandse samenleving.