Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Pfizer fuseert met Allergan om uiteindelijk te kunnen splitsen

Oude farmareuzen kopen innovatievere concurrenten op, om te groeien en beleggers te behagen.

Foto’s Bloomberg

De grootste overnamedeal in de geschiedenis van de farmacie is nog niet rond, of het gaat al over splitsen. Gisteren bood Pfizer 160 miljard dollar (150 miljard euro) voor zijn kleinere concurrent Allergan.

Vandaag gaat het gesprek onder beleggers en analisten over de opdeling van het gecombineerde bedrijf, dat onder de naam Pfizer de grootste medicijnenproducent ter wereld wordt, met een beurswaarde van 332 miljard dollar en een jaarlijkse omzet van ruim 60 miljard dollar.

Pfizer-topman Ian Read zinspeelt immers al jaren op splitsing van zijn bedrijf, in een tak met dure merkmedicijnen en een divisie die alleen goedkope merkloze (generieke) medicijnen produceert. Gisteren bracht Pfizer een persbericht uit waarin staat dat het bedrijf de komende jaren over die langverwachte splitsing zal beslissen.

De reden voor de eventuele opdeling is dat beleggers innovatieve bedrijven anders waarderen dan gevestigde firma’s. Pfizer geldt als een moloch. Het maakt nog wel miljarden winst, maar brengt nauwelijks nog baanbrekende pillen op de markt. Allergan is op dit vlak veelbelovender. En Pfizer moet zijn innovatieve tak versterken om genoeg schaalgrootte te generen voor een splitsing.

Farmaceutische bedrijven verdienen hun geld vooral met merkgeneesmiddelen, waar een patent op zit. Als dat patent verlopen is, mogen andere bedrijven het geneesmiddel op de markt brengen. Deze generieke medicijnen zijn merkloze varianten van bestaande geneesmiddelen. Daar zit een lagere winstmarge op, omdat de prijzen flink dalen door concurrentie.

Generieke geneesmiddelen zijn in de regel ook veel goedkoper om te produceren: de fabrikanten hoeven het kostbare proces van productontwikkeling en testen niet meer te doorlopen. Met generieke varianten van eenvoudige medicijnen als pijnstillers valt niet zo veel te verdienen. Mede daardoor loopt de omzet van Pfizer dit jaar terug. Die van Allergan stijgt.

Overnamegolf

Pfizer is niet de enige grote farmaceut die vooral groeit door overnames. De farmaceutische industrie kende de afgelopen twee jaar een fusie- en overnamegolf. Alleen al dit jaar zijn voor 200 miljard dollar bedrijven gekocht en verkocht – het bod van gisteren niet meegerekend. Dat is al meer dan gedurende het hele vorige jaar.

Pfizer probeerde vorig jaar nog het Brits-Zweedse AstraZeneca over te nemen, onder andere omdat het Amerikaanse bedrijf daarmee de mogelijkheid zou krijgen zijn fiscale hoofdkantoor naar Europa te verplaatsen. De overname nu levert Pfizer alsnog de mogelijkheid op tot een dergelijke belastingconstructie. De fusie is zo geregeld dat het kleinere Allergan op papier het grotere Pfizer overneemt, waarna het hoofdkantoor in Ierland komt te staan.