Graphic

Pfizer-Allergan: zo ‘mega’ is deze mega-overname

De mega-overname in de farmaceutische industrie is officieel. Hoe groot wordt de combinatie Pfizer-Allergan precies, qua werknemers en omzet?

Foto Reuters/ Andrew Kelly

160 miljard dollar, omgerekend 150 miljard euro. Zoveel betaalt de Amerikaanse farmaciegigant Pfizer voor branchegenoot Allergan. Op de wereldwijde ranglijst van fusies en bedrijfsovernames eindigt deze deal in waarde op nummer drie.

Wat maken deze fabrikanten eigenlijk? Nou, Pfizer produceert onder andere Viagra. Allergan is bekend van botox. Samen willen de twee bedrijven de grootste medicijnfabrikant ter wereld worden. Hoe is de stand van zaken nu?

Werknemers

Op basis van het aantal werknemers is Novartis - van bijvoorbeeld de Voltaren-pijnstillers - het grootste bedrijf binnen de branche. Als alle werknemers van Pfizer en Allergan voor het gecombineerde bedrijf blijven werken, stijgt Pfizer-Allergan naar de vierde plek op deze ranglijst.


* Allergan valt net buiten de top 10 met 30.000 werknemers
** Totaal aantal werknemers van de twee bedrijven samen

Omzet

Gekeken naar de totale omzet zou de combinatie nu op de tweede plaats staan in de branche. De allergrootste blijft het Amerikaanse Johnson & Johnson - bekend van onder meer Listerine-mondwater en Compeed-blarenpleisters.


* Totale omzet van de twee bedrijven samen

Pfizer probeerde vorig jaar nog het Brits-Zweedse AstraZeneca over te nemen, onder andere omdat het Amerikaanse bedrijf daarmee de mogelijkheid zou creëren het hoofdkantoor naar Europa te verplaatsen. En dat is fiscaal aantrekkelijk.

De overname van Allergan door Pfizer maakt zo’n belastingconstructie alsnog mogelijk. De fusie is zo geregeld dat het kleinere Allergan op papier het grotere Pfizer overneemt, waarna het hoofdkantoor in Ierland komt te staan.