Pérez hoopt dat storm bij Real weer overwaait

Het is hommeles bij Real Madrid, helemaal na de kansloze nederlaag van zaterdag tegen Barcelona.

Rafael Benítez heeft nog altijd de steun van voorzitter Florentino Pérez.

Als Real Madrid twee keer achter elkaar verliest is er onrust. En zit daar ook nog eens een kansloze thuisnederlaag tegen FC Barcelona bij, dan is het crisis. De socios eisten zaterdag al het aftreden van de clubvoorzitter. El presidente Florentino Pérez (68) belegde gisteravond een persconferentie waarin hij zijn steun uitsprak voor trainer Rafael Benítez en de aanhang opriep in moeilijke tijden achter het elftal te blijven staan. Over zijn eigen toekomst liet Pérez zich vooralsnog niet uit.

In een wereld waar de waan van de dag regeert proberen clubbestuurders de rust te bewaren. Probleem is dat Pérez de onrust bij Real Madrid voor een groot deel over zichzelf heeft afgeroepen met het opportunistische besluit om een half jaar geleden trainer Carlo Ancelotti te ontslaan. De Italiaan won namelijk vorig seizoen geen hoofdprijs met Real Madrid. En volgens een ongeschreven clubregel betekent dat het einde voor de coach van het duurste elftal ter wereld. Zelfs als die coach een jaar eerder de tiende Champions League in de clubgeschiedenis wist te winnen.

Pérez kan nu weinig anders doen dan Benítez voorlopig het voordeel van de twijfel te gunnen. Hopen dat de storm van protest overwaait. De voorzitter van ‘de Koninklijke’ gaat ervan uit dat Real Madrid in de komende duels met Sjachtar Donetsk, Eibar en Cádiz het chagrijn van zich af speelt en de roep om zijn vertrek zal afnemen.

Benítez weet nu wel dat zijn positie na twaalf speelronden op scherp staat. Pérez spreekt doorgaans niet vaker dan één keer openlijk zijn steun uit voor een slecht presterende trainer. Ancelotti weet er alles van. Pérez schaarde zich in maart van dit jaar in een speciaal belegde persconferentie nog achter hem. Die woorden bleken twee maanden later niets waard.

De voorzitter van Real Madrid zal nu boven alles willen voorkomen dat zich een zelfde scenario voltrekt als in het seizoen 2005/2006. Los Blancos gingen destijds eveneens in de twaalfde speelronde op kansloze wijze in het Estadio Santiago Bernabéu ten onder tegen FC Barcelona. Het toenmalige Barça van de Nederlandse trainer Frank Rijkaard won met 3-0 en had met de Braziliaan Ronaldinho een uitblinker op het veld staan die door de aanhang van Real Madrid met applaus werd beloond. Voor de Catalanen betekende dat destijds de grootste zege in Madrid sinds de 5-0 overwinning in 1974.

Real Madrid stond tien jaar geleden tijdens de verloren clásico onder leiding van Vanderlei Luxemburgo. De club had had met spelers als de Braziliaan Ronaldo, de Fransman Zinedine Zidane, de Engelsman David Beckham en de Spanjaard Raúl een selectie vol met grote namen, maar de Braziliaanse coach wist er geen winnend elftal van te smeden. Luxemburgo kreeg na de nederlaag tegen Barcelona nog even het voordeel van de twijfel, maar moest uiteindelijk nog voor Kerst 2005 uit de Spaanse hoofdstad vertrekken.

Het ontslag van Luxemburgo leidde het einde in van het eerste tijdperk-Pérez bij Real. De zakenman stapte eind februari 2006 getergd op. Drie jaar later keerde Pérez terug als clubvoorzitter. Met aankopen als Kaká en Cristiano Ronaldo zette hij direct de toon. Later kwamen daar miljoenenaankopen als Luka Modric, Gareth Bale en James Rodríguez bij. Pérez heeft voor meer dan een half miljard euro aan spelers gekocht. Benítez krijgt nog even de tijd er een succesvol elftal van te maken.

    • Koen Greven