Ministerie van Defensie gunde onterecht een opdracht aan zichzelf, zegt de ACM

Het ministerie van Defensie heeft zich schuldig gemaakt aan oneerlijke concurrentie, door een lucratieve opdracht ten onrechte aan zichzelf te gunnen. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een besluit dat gisteren werd gepubliceerd.

Het ging om een opdracht voor het overvliegen van twee Fokkervliegtuigen naar Peru, een zogenoemde ‘ferry-vlucht’. Die vliegtuigen verkocht Defensie vorig jaar aan de marine van Peru – de laatste Fokkertoestellen van de Nederlandse luchtmacht. Na de verkoop vroeg het ministerie een aantal Nederlandse ondernemers om een offerte voor deze ferry-vlucht.

Defensie gunde de opdracht uiteindelijk aan zichzelf, onder meer „vanwege de lagere kosten”, schrijft de ACM. Dit tot frustratie van de ondernemers die hadden meegedongen. Zij hadden het vermoeden dat Defensie aan de Peruaanse marine alle kosten in rekening had gebracht.

Na klachten van enkele ondernemers is de ACM een onderzoek gestart. Daaruit is inderdaad gebleken dat niet alle kosten „volledig zijn doorberekend” door Defensie, concludeert de toezichthouder. Het gaat vooral om personeelskosten. Zo heeft Defensie volgens de ACM oneerlijk geconcurreerd met de ondernemers en zo de Mededingingswet overtreden.

Het ministerie mag zulke ferry-vluchten in principe best zelf uitvoeren, maar moet dan wel alle kosten eerlijk doorberekenen. Op basis van volledige informatie moet Defensie de klus vervolgens aan iemand toewijzen. Dat is nu niet gebeurd.

Het ACM-besluit geeft de gedupeerde ondernemers munitie voor een eventuele rechtszaak. Met dit oordeel kunnen ze naar de rechter stappen om een schadevergoeding te eisen.