Onderzoek naar ontduiking belasting Volkswagen

Automobilisten zouden onterecht milieuvoordelen hebben genoten.

Vijf Volkswagenmedewerkers worden verdacht van belastingontduiking.
Vijf Volkswagenmedewerkers worden verdacht van belastingontduiking. Foto Dean Lewins/EPA

De Duitse openbare aanklager in Braunschweig heeft een onderzoek ingesteld naar belastingontduiking door autobouwer Volkswagen. De eigenaren van 800.000 dieselmodellen die zijn uitgerust met sjoemelsoftware zouden fiscale voordelen hebben genoten, meldt persbureau Reuters.

Het bedrijf is al maanden verwikkeld in een schandaal omdat uitstootgegevens bij emissietesten structureel zijn gemanipuleerd met in de auto’s geïnstalleerde software. Op basis van deze metingen kregen de Volkswagenrijders bepaalde belastingvoordelen omdat de voertuigen voldeden aan uitstootnormen.

Het onderzoek richt zich op vijf Volkswagenmedewerkers die bij de softwaremanipulatie betrokken zijn. Aangezien de auto’s meer uitstoten dan uit testen bleek, hebben de 800.000 automobilisten door het frauderen van de medewerkers mogelijk te weinig wegenbelasting betaald.

Volgens een woordvoerder van het gerechtshof gaat het daarbij om “niet geringe bedragen”. De Duitse tv-zender NDR spreekt over miljoenen euro’s.

Nog meer wagens ‘besmet’

Gisteren gaf Volkswagen-dochter Audi toe dat in de Verenigde Staten geproduceerde wagens van de merken Audi, Porsche en Volkswagen sjoemelsoftware bevatten in het motormanagement. Eerder ontkende het concern beschuldigingen van de Amerikaanse milieuwaakhond EPA dat het schandaal groter zou zijn dan de 11 miljoen voertuigen wereldwijd waarvan de autofabrikant heeft toegegeven dat ermee geknoeid is.